Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Blog | KonyhaCoolTúra

2012. Június 15. 19:59, péntek

Az a bizonyos cseresznye...

Az a bizonyos cseresznye...

Sütemény...bármilyen formában, bármilyen mennyiségben! Néhány éve kezdtem el sütkérezni. Azelőtt soha nem gondoltam volna hogy egy robotgép és én közelebbi kapcsolatba is kerülhetünk egymással.

A naptár szerint tombol a nyár, gyümölcs gyümölcs hátán a zöldségesnél, a szomszédnál, a fán, mindenhol.

Történetem ott kezdődött, hogy kaptam egy jó adag cseresznyét, gondoltam ez a mennyiség a kedvenc cseresznyés lepényemhez elég is lenne.
Nos, hozzáláttam a sütésnek. Edények, robotgép, tepsi, előkészít, hozzávalók előpakol, cseresznye megmos, majd magozás indul…indul…és még mindig indul, de nem halad semmit előre! A 15-20. szem után ugyanis a kívül bűbájos, gyönyörű piros cseresznye belül igencsak kukacosnak mutatkozott. Gyakorlatilag a fél adagot kimagoztam feleslegesen, mert az a kis mocsok kukac ott figyelt mindegyikben. Na itt jött el az a pont, hogy elvetettem a cseresznyés lepény sütés ötletét.

Na de mit kezdjünk a többi hozzávalóval, ha már így kipakoltam és előkészültem, csak nem maradhat a család valami esti finomság nélkül? Jött az újabb ötlet: citrom. Imádom. A színét, az ízét, az illatát…Újabb gondolkodás, méricskélés, tepsi csere és máris süthető állapotba került az én citromosom!

30 perc, de az illata már akkor isteni volt, amikor sütőbe került a nyers tészta.

……még 15 perc, növekszik :) és az illata…hmmm…

És kész!

Egyszerű, gyors, a legfinomabb és egyben legegyszerűbb citromos sütemény, amit valaha elkészítettem és talán a mai napon még az eddiginél is többet beleadtam, tudván, hogy az alapverzió a cseresznyés lepény lett volna, csak hát azok a fránya kukacok közbeszóltak! De sebaj! Finom. Ízlik, a családnak is és nekem is!

Hozzávalók:

4 tojás

13 dkg kristálycukor

8 dkg olvasztott vaj

1 csomag sütőpor

1 citrom leve+héja

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy kis sóval kemény habot verünk. Egy másik tálban a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük majd fokozatosan hozzáadjuk a citrom reszelt héját+ kifacsart levét, az olvasztott vajat és a sütőporos lisztet. Miután összekevertük, óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. A tésztát kivajazott, lisztezett sütőformába töltjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Miután elkészült, porcukorral megszórjuk vagy porcukorból és citromléből kevert mázat csurgatunk rá.

Én a mázat kihagytam, sőt, porcuki sem került rá, annyira finom volt anélkül is! :)

Címkék: konyhacooltúra

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. November 02. 20:05, péntek | KonyhaCoolTúra

Krumplis pogácsa

A mai menü: gulyásleves. Már egy napja azon agyaltam mi a frászt találjak ki másodiknak a leves után... Húsos kaja szóba sem jöhetett, a túrós tésztát már unom, így jött az ötlet: krumplis pogácsa.

2012. Október 26. 17:13, péntek | KonyhaCoolTúra

Hogyan vidítsuk fel a gyereket... avagy a palacsintasütés pozitív hatásai

Hogy miért ez lett a címe a blogbejegyzésemnek? Az ok roppant egyszerű! Egyetlen kis(nagy)fiam ma felettébb lehangoltan érkezett haza a suliból, tudván, ez nem olyan péntek mint a többi, hisz holnap még iskola!

2012. Október 23. 12:06, kedd | KonyhaCoolTúra

Diós kókuszos habtekercs

Egyre jobban megbizonyosodom róla, hogy odavagyok a diós sütikért. Hát még ha kókusz is van a hozzávalók között… akkor aztán még tutibb a párosítás! :)