Városlista
2024. június 2, vasárnap - Anita, Kármen

Blog | Gluténmentes övezet

2015. Augusztus 07. 15:00, péntek

Lenmagos zsemle Mester házi kenyérlisztből

Lenmagos zsemle Mester házi kenyérlisztből

Lassan 3 éve hogy tartom a gluténmentes diétát. Most először találkoztam szemtől szemben a Mester Család termékeivel, illetve javítok! Korábban használtam már palacsinta és galuskaport, illetve a süteményliszttel mostanában is sütök..

A kenyérliszt, amiből a mai zsemléimet készítettem így néz ki. Mester házi kenyérlisztnek hívják és Mester Miklós tulajdonos megkeresése által volt alkalmam és lehetőségem kipróbálni!

A csomagoláson levő alaprecepttől csak kevésbé tértem el, de azért leírom hogy készítettem az első Mester termékből született zsemléimet..

Hozzávalók 6 db kb.72-76 grammos zsemlékhez:

- 250 gr Mester házi kenyérliszt
- 250 ml langyos víz + dagasztáskor még 25 ml kellett hozzá
- 3 gr porélesztő
- 1 kk só
- csipet cukor
- 1 ek burgonyapehely
- 1 ek lenmagpehely
- 1 ek kókuszolaj

A víz és az olaj kivételével az összes alapanyagot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem a 250 ml langyos vizet, majd robotgéppel elkezdtem összeállítani a tésztát. Az első észrevétel mindjárt itt történt, méghozzá az, hogy rendkívül gyorsan felvette a folyadékot a liszt! Ilyet a többinél eddig nem tapasztaltam. Ezért úgy döntöttem, teszek még hozzá egy kevés folyadékot, ami egészen pontosan 25 ml langyos víz volt. Így már könnyen lehetett dagasztani. Miután egynemű tésztát kaptam, hozzáadtam az egy evőkanál kókuszolajat és kb.4-5 percig dagasztottam tovább. A végére ilyen szép fényes, krémes állagú, egynemű, csomómentes tésztát kaptam..

Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral és a tésztából olajos kézzel gombócokat formáztam és itt jött a 2. észrevétel a tészát illetően! Nem tudom pontosan mitől, talán a térfogatnővelő anyagtól, de nem szeretnék találgatni, olyasmi állaga volt a tésztának, mintha egy buborékos anyagot nyomkodnék össze. Nagyon nehéz ezt így leírni, tapasztalni, próbálgatni kell. Szó szerint hallani lehetett a hangján miközben a gombócokat formáztam, hogy mintha levegőbuborékokat nyomkodnék össze. :) Fura volt, még sosem találkoztam ilyennel. A többi tészta, amikkel eddig dolgoztam, mind olyan tömött, tömör volt, ez meg olyan levegős, légies :) Összesen 6 db zsemlét formáztam, ezeket sütőpapíros tepsibe raktam majd a konyhapulton letakarva (nem huzatban!) kelesztettem 35 percet...

A kelesztési idő leteltével a sütőt bekapcsoltam és 180 fokra állítottam. A zsemlék tetejét vékonyan lekentem kókuszolajjal és 35 perc alatt megsütöttem. A sütési idő felénél így néztek ki a zsemlék..

35 perc leteltével (a sütési idő változhat, minden sütő máshogy süt!) kivettem a zsemléket a sütőből..

Olyanok mint a gombák :) Mintha rétegenként nőttek volna meg sütés közben :)

Miután kihűlt, felvágtam..

Meglepődtem a lyukacsos belsőn! :) Nagyon szép :)

Mester Miklós köszönöm hogy próbát tehettem!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen