Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Blog | Adóguru

2018. Január 26. 15:25, péntek

Mi várható osztrák családi pótlék ügyben?

Mi várható osztrák családi pótlék ügyben?

2016 március óta van terítéken, hogy Ausztria csökkenteni kívánja a külföldi állampolgároknak járó szociális ellátások mértékét.

Az elmúlt hetekben több sajtóorgánum is foglalkozott azzal, hogy az osztrák kormány új indexálást vezetne be a családi pótlék kiszámításánál, ha a gyerek nem Ausztriában él. Az Ausztriában élő gyerekek után továbbra is az osztrák mértékű családi pótlékot fogják kifizetni.


Ez nem arról szól, hogy a teljes családi pótlékot megvonnánk azoktól a magyar munkavállalóktól, akiknek a gyermeke nem Ausztriában él, hanem arról, hogy akinek a gyermeke Magyarországon él, csökkentett családi pótlékban részesülne. Hogy pontosan mennyivel, arról döntés ez idáig nem született, de az osztrák kormány ezzel a döntésével 114 millió eurót szeretne megspórolni évente.


Azonban saját döntésköre nincs az osztrák kormánynak, ehhez a döntéshez uniós jogszabályt kell módosítani.


Amennyiben az unió elfogadná a jogszabály módosítását, azokra fog vonatkozni, akik szabályozás elfogadása után kezdik meg a munkát. Továbbá a szabályozás időpontja eddig nem ismert, és ha ismertté válna akkor sem az idei évtől lesz hatályos.


Amit az uniótól függetlenül viszont megléphet az osztrák kormány saját hatáskörében, az nem más, mint amit a német kormány meglépett: 2018.01.01-től a családi pótlék különbözetet visszamenőleg 4 év helyett csak fél évre lehet igényelni. Ausztria esetében is nagy költségvetési megtakarítással járna az 5 évre visszamenőleges családi pótlék különbözet lecsökkentése fél évre.

Ebből kifolyólag, érdemes a még nem igényelt családi pótlék különbözetet visszamenőlegesen elindítani.

Az Ausztriai családi pótlék igénylésének menetéről itt olvashatsz részletesebben:

Osztrák családi pótlék

A.G.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2018. Március 25. 07:47, vasárnap | Adóguru

Hogyan adóznak a betegápolók Ausztriában?

Mire kell figyelnem egyéni vállalkozóként Ausztriában? Mit ellenőrizzünk le, ha közvetítő cég foglalkoztat minket? Hogyan kezdjük az ügyintézést? Mire kell figyelni, ha az ápolási tevékenységünk szünetel?

2018. Február 24. 09:39, szombat | Adóguru

Miért kell mindkét országban adóbevallást benyújtani, ha Ausztriában dolgozom?

Ausztria Adó-visszatérítés menete

2018. Január 19. 16:15, péntek | Adóguru

Rászállt az osztrák idegenrendészet a magyar munkavállalókra!

Egyre több magyar munkavállaló panaszkodik arra, hogy az osztrák rendőrök igazoltatás során arra figyelmeztetik, hogy azonnali hatállyal szerezze be az ausztriai tartózkodási engedélyt, mert legközelebb ennek hiánya büntetést von maga utá