Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Szeptember 24. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az agy egészségét is javítja az időskori testmozgás

Az agy egészségét is javítja az időskori testmozgás

Azok, akik idős korukban is fittek maradnak, megőrizhetik agyi egészségüket is azáltal, hogy a testmozgás megakadályozza az agy fehérállományának csökkenését, ami biztosítja az agysejtek közötti megfelelő kommunikációt - állítja egy új tanulmány, amelyről a Fox News számol be.

A tanulmány keretében 88, 60-78 év közötti alacsony fittségű, de egyébként egészséges résztvevő fizikai aktivitását követték nyomon gyorsulásmérő segítségével. Az idősebb felnőttek számára legalább 150 perc mérsékelt mozgás ajánlott hetente. Emellett agyi képalkotó vizsgálatok segítségével megnézték, mennyire ép az egyes résztvevők fehérállománya.

Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy minél többet mozgott valaki, annál kevésbé jelentkeztek változások a fehérállományban. A szerzők szerint mindez megmagyarázza azokat a korábbi eredményeket, miszerint a mozgás javítja a kognitív funkciókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 19:00, vasárnap | Életmód

Virágzó pompa erőfeszítés nélkül

Muskátliültetés- és gondozás egyszerűen!