Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Október 31. 09:45, péntek | Helyi
Forrás: Csorna Város Önkormányzata

Az új csornai önkormányzat alakuló ülése

Az új csornai önkormányzat alakuló ülése

Jegyzői tájékoztató Csorna Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. október 21-i alakuló, valamint rendkívüli üléséről

Első napirendi pontban dr. Horváth Ciprián, a Helyi Választási Bizottság (HVB) elnöke adott tájékoztatást a helyi önkormányzati képviselők 2014. október 12. napján megtartott választása eredményéről. A tájékoztató szerint 1. sz. egyéni választókerület (EVK) képviselője Bella Imréné (FIDESZ-KDNP), a 2. sz. EVK-ben Póczik János (FIDESZ-KDNP), 3. sz. EVK-ben Családi János (FIDESZ-KDNP), a 4. sz. EVK-ben Szabó Dávid (FIDESZ-KDNP), az 5. sz. EVK-ben Háncs Károly Lajos (FIDESZ-KDNP), a 6. sz. EVK-ben Major András (FIDESZ-KDNP), a 7. sz. EVK-ben Antal Krisztián (FIDESZ-KDNP), a 8. sz. EVK-ben Bella Rudolf (FIDESZ-KDNP) a képviselő. Kompenzációs listán jutott mandátumhoz Nagy-Liszkai Zsuzsanna (JOBBIK), valamint Kristófné Horváth Erzsébet és Horváth János Zoltánné (MSZP-DK). Kristófné Horváth Erzsébet lemondása miatt megüresedett képviselői helyre – a jelölő szervezetek bejelentése alapján – Dani Richárd lépett.

Második napirendi pontban a megválasztott önkormányzati képviselők eskütételére, majd az esküokmányok aláírására került sor.

A harmadik napirendi pont keretében a HVB elnöke ismertette a polgármester választás eredményét, amely szerint a választópolgárok polgármesternek dr. Bónáné dr. Németh Katalin asszonyt, a FIDESZ-KDNP jelöltjét választották meg, aki a leadott érvényes szavazatok 68,03 %-át, 2781 szavazatot kapott.
Ezt követően a polgármester esküt tett a képviselő-testület előtt, majd ismertette programját.

Az ötödik napirendi pontban a képviselő-testület megállapította a polgármester illetményét és költségtérítését.

Az alakuló ülés utolsó napirendi pontjaként a képviselő-testület módosította az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát. A módosítást az alpolgármester jogállására vonatkozó rendelkezések változása, a bizottságok számának bővítése, valamint a képviselő-testület ülésnapjának csütörtök napban való meghatározása indokolta.

Az alakuló ülést követően a képviselő-testület rendkívüli ülést tartott. Az első napirendként a képviselő-testület megválasztotta a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnökét és tagjait. A bizottság elnöke: Háncs Károly Lajos, tagjai: Póczik János, Dani Richárd képviselők, valamint Csaba Tímea és Végvári Szabolcs nem képviselő tagok. Ezt követően a polgármester javaslatára, a képviselő-testület titkos szavazással Major András képviselőt főállású alpolgármesternek választotta, majd megállapította illetményét, költségtérítését.

A rendkívüli ülés harmadik napirendi pontjában a képviselő-testület megválasztotta a bizottságok tagjait. Az Ifjúsági, Sport és Kulturális Bizottság elnöke Antal Krisztián, tagjai: Szabó Dávid, Nagy-Liszkai Zsuzsanna, valamint Kantó Tamás, Takácsné Nagy Gabriella nem képviselő bizottsági tagok. A Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke: Bella Imréné, tagjai: Bella Rudolf, Póczik János, valamint Varga József és Dr. Winiczai Zoltán nem képviselő bizottsági tagok. A Gazdasági Bizottság elnöke: Családi János, tagjai: Szabó Dávid, Horváth János Zoltánné, valamint Kiss Ottó és Horváth László nem képviselő bizottsági tagok.
A negyedik napirendi pontban – a törvényi felhatalmazás változása miatt, - a képviselő-testület megalkotta a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásáról szóló önkormányzati rendeletét, amelyben változatlan mértékben állapította meg a képviselői alapdíj és a bizottsági tagsági díj összegét.
Ezt követően a képviselő-testület – törvényi kötelezettségének eleget téve - megbízta a Jogi és Ügyrendi Bizottságot az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának felülvizsgálatával. A polgármester pedig az önkormányzat gazdasági és humánprogramjának felülvizsgálatára, illetve ennek eredményeképp új, a 2015-2019. évekre szóló gazdasági- és humán program előterjesztésére kapott megbízást.

Döntött a képviselő-testület:
- a belvíz elleni védekezéshez kapcsolódó vis maior pályázat benyújtásáról,
- a Csorna Térségi Önkormányzatok Társulása, valamint a Csorna Térségi Gyermekjóléti és Szociális Gondozási Társulás társulási megállapodásainak módosításáról,
- a Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás KEOP-1.1.1/C/13-2013-0022 jelű, „A mosonmagyaróvári nagytérség települései hulladék közszolgáltatásának fejlesztése” című pályázathoz nyilatkozat elfogadásáról, valamint Major András alpolgármester delegálásáról a Társulás Társulási Tanácsába.

Dr. Horváth Etelkajegyző

Fotó: Molnár László

Címkék: önkormányzat, csorna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.