Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Augusztus 21. 12:01, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Az új lakásokon már hozamprémium érhető el

Az új lakásokon már hozamprémium érhető el

A rövid távú diszkont-kincstárjegyhez képest idén már 5 százalékos hozamprémium érhető el az új lakásokon, de használt lakásokat még nem érdemes befektetési céllal vásárolni - állítja az MNB honlapján megjelent tanulmány.

A használt lakásokon elérhető hozam ugyanis még mindig alatta van a rövid távú diszkont-kincstárjegy hozamának.
A tanulmány kitér arra is, hogy a bérleti díjak emelkedni kezdtek, és az alacsony lakásárak miatt emelkedik a vételi és a majdani eladási ár különbözetéből adódó nyereség is. A 2008-ashoz képest 35 százalékkal csökkentek a lakásárak.
A tanulmány - a KSH adatai alapján - arra a következtetésre jut, hogy a lakosság pénzügyi vagyonának növekedése, valamint a forinthitel-kamatok csökkenése meg kell hogy jelenjen a lakások iránti keresletben is. Ez a használtlakás-piacon már látszik, de még nem érte el az új lakások piacát.
Ez utóbbi azért is késik, mivel a kínálat mindig késve követi a keresletet ezen a részpiacon.
Végül arra is kitér az írás, hogy miképpen előzhető meg egy esetleges ingatlanbuborék kialakulása a magyar piacon. Erre a jegybanknak két eszköze is van: a jövedelemarányos törlesztő részlet, valamint a maximális hitelfedezeti arány meghatározása. Az új jegybanktörvény megengedi, hogy ezeket rendeletben szabályozza az MNB.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.