Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Július 05. 09:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Segítséget ajánlottak a cseh egyházak a bevándorlók ügyében

Segítséget ajánlottak a cseh egyházak a bevándorlók ügyében

Segítséget ajánlottak a cseh és morvaországi katolikus püspökök a cseh kormánynak a bevándorlók problémájának megoldásában.

A püspökök szombaton felhívást intéztek a plébániákhoz, hogy a helyi önkormányzatokkal való megállapodás alapján fogadjanak be keresztény menekültcsaládokat. Az együttműködésbe a keresztény karitatív szervezeteket is be kellene vonni - közölték a Cseh Püspöki Konferencia (CBK) ülése után szombaton a dél-morvaországi Velehradon.

"A szolidaritás általános érzéséből indulunk ki, amelyet minden ember ismer, és amelyen a nemzetközi együttélés is alapszik. Mindnyájan látjuk, hogy a helyzet a Magreb régióban, a Közel-Keleten, de az ukrán-orosz határon is egyre drámaibb, és nagyon sok ember keres menedéket és segítséget. A segítségnyújtás nekünk kötelességünk" - jelentette ki Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje az ülés utáni sajtótájékoztatón.

Az érsek a kérdést meg akarja vitatni Bohuslav Sobotka miniszterelnökkel, mert "a terrorista veszély miatt szükség van az állammal és annak biztonsági szolgálataival való együttműködésre".

Jan Graubner olmützi püspök azt mondta, hogy a cseh egyház már számos ajánlatot kapott különféle egyénektől és szervezetektől, akik és amelyek hajlandóak idegeneket befogadni. "Tudjuk, hogy ezt a településekkel való megegyezés nélkül nem tehetjük meg. Nem kívánunk feszültséget kelteni" - mutatott rá Graubner.

A püspökök "égető szükségét érzik annak, hogy szolidaritást vállaljanak a háborúk és a vallási gyűlölet áldozataival, ugyanakkor érzékelik a társadalom aggályait is az Európába irányuló migrációs hullám miatt" - olvasható a CBK nyilatkozatában. A püspöki konferencia felszólította a cseh kormányt, hogy "legyen határozott" a probléma megoldásában.

Hasonló nyilatkozatot adott ki szombaton a Csehtestvér Evangélikus Egyház (CCE) is. Az evangélikusok szerint a cseh politikusok csak "minimális bátorságot mutattak eddig a menekülteknek való segítségnyújtás terén". A csehtestvér egyház felhívta az állam képviselőit, hogy "mihamarabb tárgyaljanak a megoldásról, s ne ijesztgessék az embereket" a menekültekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.