Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Május 25. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: Inforábaköz

24 órát futottak folyamatosan Csornán

24 órát futottak folyamatosan Csornán

A képen éjszakai váltás a viharban. További fotók a képgalériában.

Ismét kiderült, hogy az ember alapvetően társas lény. Bár a futás főleg a kívülállóknak leginkább magányos tevékenység, de a futók is szeretik, sőt igénylik a közösségi alkalmakat, tevékenységeket. Ezért olyan népszerűek mostanában az amatőr futóversenyek. De mit tehet egy futó, aki szereti a saját választott sportját, szereti az amatőr versenyeket, de azzal szembesül, hogy a járvány vészhelyzet miatt őszig minden rendezvényt lemondtak? Kitalál egyet, olyat, ami megfelel a járványügyi szabályoknak, és meg is szervezi. Röviden így született meg a FussRábaköz váltófutás, amit első alkalommal rendeztek meg 2020. május 23. szombat 11:00 óra és vasárnap 11:00 óra között. 24 óra, 24 futó. Mindenki Csornán a Piac térrről indult.

Ezen a napon a váltások időpontján és a váltás helyén kívül minden az épp aktuális futó saját döntése volt. Mindenki a saját tempójában a saját útvonalán futott, hozhatott futótársat, biciklis kísérőt a járványhelyzet miatti megfelelő távolságtartás betartásával. Azért, hogy a váltások rendben megtörténjenek, minden futó az általa választott időpontban, a futás kezdése előtt pár perccel érkezett a piactérre, és a körét úgy számolta ki, hogy időre vissza is ért a váltásra. Az egyes váltásoknál is be kellett tartani az előírt távolságokat, kerültük a téren a csoportosulást.

- Hogy vált be az elképzelés, igazolta-e a gyakorlat a várakozásokat?- kérdeztük Giczi Tibortól, a rendezvény ötletgazdájától és szervezőjétől.

- Szerencsére nagyon jó sikerült minden, pedig az időjárás nem volt kegyes hozzánk. Szombat este, éjszaka megérkezett a nagy vihar erős széllel, de ez nem ijesztette meg a futókat, mindenki megjelent, és végigfutotta az 1 óráját. Az indulók pontosan érkeztek a starthoz, és az éppen futók jól számoltak, pontosan beérkeztek a váltásra. Az éjszakai viharban sem állt le senki.

- Történt-e valami különleges sztori a 24 óra alatt?
- Nem, és ennek örültünk. Rendkívüli esemény, sérülés nélkül lement a 24 órás váltó. Ilyen típusú sztori tehát nem történt, de minden egyes futónak megvolt a saját sztorija. Az nagyon látszott, hogy mindenkinek már nagy versenyhiánya volt, hiszen elmaradtak a tavaszi események, amikre addig készültünk. Ez a váltó mindenkiben felkeltette a verseny-érzést, ami az időjárás kellemetlenségeit is legyőzve plusz erőt adott a résztvevőknek. Volt olyan, aki a futás után elmesélte, régi álma volt, hogy a 10 kilométeres legjobb eredményét 1 óra alá vigye, de ettől eddig legalább 20 másodperccel elmaradt. Ez itt a Csorna-Barbacs-Csorna távon sikerült neki, ami hatalmas javulás és hatalmas öröm.

- Ez az esemény nem verseny volt, de ez mégis egy mérhető sport. Mit mutatnak a számok?

- Ez nem verseny volt, mindenkinek rögzítettük az egy óra alatt megtett kilométerét, amit összesítettünk. Ez alapján tudhatjuk, hogy a 24 futó 24 óra alatt pontosan 268,22 kilométert futott. Az átlagsebességünk tehát 11,175 km/óra volt. A leghosszabb távot egy óra alatt Varga Péter tette meg, 270 métere hiányzott 1 óra alatt a 15 kilométerhez. Ez amatőrök közt kiváló eredmény.

- Hogy értékelték a részvevők az eseményt?

- A járványügyi szabályok miatt nagy gyülekezést nem tarthattunk, de minden startnál és befutónál ott voltak néhányan, akik a futót kísérték, és néhány futónak volt kerékpáros, sőt autós kísérője is. Ez éjszaka különösen hasznos volt, biztonságot adott. Mint elmondták, önmagához, a korábbi eredményeihez képest mindenki elégedett volt. A legkedveltebb útvonalak a Csorna-Barbacs-Csorna, Csorna-Farád vasútállomás-Csorna voltak, de többen végig a városban köröztek. A zárásra, az utolsó befutóra többen is visszajöttek, és eldöntöttük, hogy a nyár végén még biztosan csinálunk ilyen váltót. Sok ötlet van a fejünkben, hogy lehetne bővíteni, de valószínűleg a következő még ugyanezen szabályok szerint fog zajlani.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.