Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. Október 13. 12:30, szombat | Helyi
Forrás: Agyagosszergény Közi Horváth József Népfőiskola

32 év Pápua Új-Guineában

32 év Pápua Új-Guineában

Egy misszionárius beszélt életéről és munkásságáról a Közi Horváth József Népfőiskolán Agyagosszergényben.

Szabó Imre verbita atya volt a Közi Horváth József Népfőiskola októberi rendezvényének előadója. Az 1962-től Pápua Új-Guineában misszionáriusként 32 évet eltöltő atya életének ezen időszakáról tartott előadást az agyagosszergényieknek és a környékből érkezőknek péntek este.

- Mi történt Pápua Új-Guineában 32 év alatt? – tette fel a kérdést Szabó páter rövid önismertetőjét követően. A missziós időszak első négy éve csak gyaloglással telt, ezek voltak ugyanis az ismerkedés évei – tudhatta meg a több mint 60 érdeklődő. Ezt követően kezdődhetett meg a missziós munka, melyben nagy segítséget jelentettek a katekéták, a lelkipásztori segítők – derült ki az előadáson.

Olyan érdekességeket is megtanulhattak a jelenlévők az ottani bennszülöttek életviteléről, hogy míg a disznótenyésztés a nők dolga, addig a disznóeladás a férfiaké. a munkalehetőségek mennyire el vannak határolva egymástól. Hallhattunk a házasodási szokásokról is, illetve, hogy Pápua Új-Guineában a mai napig él a vérbosszú, azaz a szemet-szemért, fogat-fogért elv. Még a keresztényekből sem lehet kiölni – fogalmazott az előadó.

A missziós munkáról elmondta, hogy misézni külön-külön kell minden törzsnél. A szentmiséken kötelező a prédikáció – emelte ki az atya, hozzátéve, hogy a bennszülöttek hallásból tanulnak, velünk ellentétben, kik olvasásból. Kihangsúlyozta: a legnagyobb büntetés, ha valaki el van tiltva a szentáldozástól! Nagyon szeretik az imádságot – mondta az 1960-ban felszentelt pap.

Az est egyik legfelemelőbb története volt, amikor Szabó páter arról mesélt, hogy az első foglalkozás, amit átadott a helyieknek a fűrészelés volt. Fatelepet hoztak létre és templom építésébe kezdtek. 10 év saját kezű munkája nyomán épült fel 1972-ben a templomuk. „ Az igazi misszionárius az, aki kidolgozza magát a missziós munkában” – vont konklúziót a történet és az előadás végén Imre atya. Kiemelte, hogy Pápua Új-Guineában a misszionáriusok jó munkát végeztek, hisz napjainkban egy keresztény államról beszélhetünk, ahol a lakosok több mint fele katolikus! Az agyagosszergényi Művelődési Házat megtöltő hallgatóság hosszas tapsa jelezte: az előadás nem csak érdekes, de értékes is volt.

A népfőiskolai előadást megelőzően Szabó Imre verbita atya közös szentmisét mutatott be Szarka Gábor helyi plébánossal az Szent László templomban.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 16:00, péntek | Helyi

Ismét próbálkoznak a rendőrség nevében írt hamis e-mailekkel a csalók

Ne kattintson a linkre!

2024. Május 10. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Május 10. 09:00, péntek | Helyi

Csornaiak az Ultrabalatonon

Több csapatban is futottak a városból.

2024. Május 09. 16:00, csütörtök | Helyi

Kérdőív Csorna fejlődéséről

Félig tele van a pohár, vagy félig üres? Válaszoljon Ön is!