Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld
Forrás: Greenpeace Magyarország

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű, a történelem legnagyobb nukleáris katasztrófáját okozva. Hiába a csaknem 4 évtizedes évforduló, az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet. A zaporizzsjai atomerőmű törvénytelen orosz katonai megszállása folyamatos kockázatot jelent, ami egy újabb rettenetes katasztrófa bekövetkezésével fenyeget.

A csernobili katasztrófa örökre emlékeztetőül szolgál arra, hogy milyen szörnyű következményei lehetnek az atomenergia használatának. 1986. április 26-án egy tesztkísérlet során felrobbant az Ukrajnában található erőmű reaktora és óriási mennyiségű radioaktív szennyeződés jutott Európába, majd az egész északi féltekére. Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén milliókat érintett és érint máig a 4. reaktor katasztrófája miatt a környezetbe került sugárzó szennyezés.A katasztrófa közel négy évtizede történt, de hatása még mindig érezhető, mérhető.

38 évvel később ismét fenyeget a nukleáris katasztrófa kísértete. Az Ukrajna délkeleti részén lévő zaporizzsjai atomerőmű jelenleg is tartó, a Paks II. építésével megbízott Roszatom részvételével történő orosz katonai megszállása beláthatatlan következményekkel járhat. Ez Európa legnagyobb atomerőműve, a világ 10 legnagyobb atomerőművének egyike. Az erőmű katonai elfoglalása nemcsak Ukrajnát és a vele szomszédos országokat, hanem egész Európát veszélybe sodorhatja.

Azáltal, hogy fegyverekkel tartják sakkban az atomerőmű ukrán dolgozóit, hogy szándékosan támadják katonai eszközökkel Ukrajna energetikai infrastruktúráját, az orosz hadsereg hatalmas kockázatnak teszi ki az országban működő atomerőműveket is, mivel ezzel a veszélyhelyzetben szükséges külső energiaellátás biztosítását fenyegeti. Az orosz fegyveres erők és a Roszatom orosz állami vállalat magatartása olyan katasztrófával fenyeget, ami a Csernobilhoz vezető szovjet mentalitást idézi: amikor a hatalmi szempontok mentén figyelmen kívül hagyták az emberhez méltó élet, a környezet és a biztonság szempontjait. Ezért fontos az Ukrajnában zajló háború eseményei mentén emlékezni ma is Csernobilra, és arra, hogy mi okozta a katasztrófát: a kontrollálatlan hatalom felelőtlen, szándékos döntései és tettei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.