Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2011. November 28. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: saját forrás

70 éves a mórichidai Vöröskereszt

70 éves a mórichidai Vöröskereszt

Mórichida községben a Vöröskereszt 1941-ben alakult, így idén ünnepeljük megalakulásának 70. évfordulóját kezdte ünnepi beszámolóját a jelenlévők köszöntése után Rákász Edit a helyi Vöröskereszt vezetője.

"Mivel a Magyar Vöröskereszt 1981-ben alakult így a megalakulás 130. évfordulóját is ünnepeljük egyúttal.Azokra a vöröskeresztes aktívákra, véradókra, akik már nem lehetek közöttünk emlékezzünk meg gyertyagyújtással és egyperces néma főhajtással.A szervezet fő feladata a véradások szervezése. Évente két alkalommal kiszállásos, helyben történő véradást szervezünk. Ezen alkalmakkor az árpási és rábaszentmikósi önkéntesek is részt szoktak venni a véradáson. A véradók száma 60-70 fő körül mozog alkalmanként.
Ezen kívül Győrbe is megyünk vért adni évi két alkalommal 10-12 fővel.
Évente tartunk véradóünnepségeket, ahol a sokszoros véradók részesülnek elismerésben. Az ajándék mindig csak jelkép, igazi ajándéknak az ünnepi műsort és az együttlétet szánjuk, nem tudnánk ugyanis olyan ajándékot adni, aminek értéke felérne az életmentést jelentő véradással.
Egészségügyi hónapok, hetek, egészségnapok szervezése is feladatunkat képezi. Orvosi előadások, szűrések, termékbemutatók, családi tornák is szerepelnek programként. Az önkormányzat által szervezett falunapokon is képviseltetjük magunkat. A vöröskeresztes sátorban vérnyomás mérést és vércukor mérést végzünk.
Feladatunkat képezi az időseknek történő ebédszállítás, falunapok alkalmával, hozzájárulunka nyugdíjasok köszöntéséhez, kapcsolatot tartunk fenn a nyugdíjasklubbal, adománygyűjtést szervezünk,, karácsonyi csomagot viszünk 10-12 rászoruló családnak. Szerveztünk már bútor és tartós élelmiszer gyűjtést is. Böjte Csabától származik a következő idézet: „ A szeretet olyan, mint a gyógyszer, nem jutalom, nem annak kall adni aki megérdemli, hanem annak, akinek szüksége van rá.”
Bevételeinket az önkormányzati támogatás, a tagdíjbevétel, egyéb támogatások és pályázatok teszik ki.
A vöröskereszt jó működésének záloga a 20 fő feletti tevékeny aktivista. Azt szeretném hogy a mai napon a meghívott vendégekkel együtt ők is legyenek ünnepeltek."- fejezte be beszámolóját Rákász Edit.
Ezek után a helyi vöröskereszt titkára felkérte Borbélyné Nagy Ágnest a Győr-Moson-Sopron Megyei Vöröskereszt igazgatónőjét ünnepi beszédének megtartására, valamint a véradásokért járó elismerések átadására.
Az igazgatónő köszöntötte a jelenlévőket, és elismerését fejezte ki a mórichidai vöröskereszt hatékony munkájáért. Beszédében kiemelte, hogy a véradók valamennyien egészséges emberek, mert minden egyes véradás előtt vizsgálaton vesznek részt, mert vért csak egészséges ember adhat. Kedves kötelezettségének eleget téve átadta a véradásért járó elismeréseket 11 fő tízszeres, 4 fő húszszoros, 2 fő huszonötszörös, 7 fő harmincszoros, 9 fő negyvenszeres, 4 fő ötvenszeres, 2 fő nyolcvanszoros és 1 fő kilencvenszeres véradónak.
A nyolcvanszoros véradók: Szabó Imre, Tóth Tamás, a kilencvenszeres véradó pedig Pap Árpádné.
A jubileumi ünnepségen szerepeltek a Kisfaludy Károly ÁMK Tét Széchenyi István Mórichida Tagiskolájának diákjai, akiket Papné Dombi Adrienn tanárnő készített fel.
Horvát Krisztina tanárnő vezetésével fellépett az iskola citerazenekara is.
Vargáné Berkes Mónika pedig Bujdosó Ágnes Életmenőknek című versét adta elő.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 19:00, szombat | Helyi

Súlyos halláskárosult lehet pár év múlva a fél ország

Interjú Hacki Tamással.

2024. Május 11. 16:00, szombat | Helyi

MDS nyári tánctábor

Minden tánciskolást és külsős érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

2024. Május 11. 13:00, szombat | Helyi

Állásbörze Csornán és Kapuváron

Több száz betölthető állás a kínálatban.

2024. Május 11. 09:00, szombat | Helyi

Nyári lovas táborok Göbös-majorban

5 turnusban várják a jelentkezőket.