Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Május 26. 17:18, vasárnap | PR
Forrás: Infogyőr

A csepegtető szalag egyszerű telepítése

A csepegtető szalag egyszerű telepítése

Vannak olyan mezőgazdasági haszonnövények, melyek öntözéséhez a csepegtető öntözéses technológia a leghatékonyabb.

Egyrészt mert víztakarékos megoldást jelent, másrészt mert hatékonyan pótolja a növények vízigényét.

A csepegtető öntözéssel az öntözővizet, és az abban esetleg oldott állapotban lévő tápoldatot a berendezés közvetlenül a növény gyökeréhez juttatja el. Ezzel jelentős mennyiségű vizet spórolunk, hiszen a víz csaknem 100%-ban felszívódik, minimálisra csökkentve az elpárolgás veszélyét. Ezen módszer használatával energiát és így pénzt is megtakarítunk, mert nincs szükség arra, hogy a közüzemi számlát tovább növelve öntözzük meg a mezőgazdasági területünket.

Vannak olyan haszonnövények, mint például a paradicsom vagy a paprika, melyek nem kedvelik az esőztető öntözést. A paradicsom például foltosodásra hajlamos, ha nagyon meleg, tűző nyári nap után próbáljuk öntözni. A paradicsom kimondottan hálás, ha a tövéhez kapja az öntözővizet, mert amúgy kifejezetten vízigényes növénynek mondható.

A csepegtető szalag kiépítése az adott területre nem tartozik a bonyolult kertészeti feladatok közé, de igényel némi precizitást és odafigyelést. Előnye a csepegtető csővel szemben, hogy alacsonyabb nyomáson lehet üzemben tartani (maximum 0,8-1 bar).

A csepegtető szalag egy vékony falú cső, amelyben meghatározott távolságban találhatóak a csepegtető testek helyei - 10, 15, 20, 30 cm-es távolságokban. A vásárlás előtt gondoljuk végig, mely osztás lesz számunkra kellően hatékony, milyen távolságra ülnek a növények egymástól? Vagyis azt is fontos tisztázni már az idény előtt, hogy milyen növények termesztésével szeretnénk foglalkozni, amely igényli a csepegtető öntözést? A csepegtető szalagot érdemes konyhakertek öntözésére is használni, de leggyakoribb felhasználása mégis a nagyobb területeket magába foglaló mezőgazdasági ültetvények, ahol akár több kilométer hosszan is kirakhatják a csepegtető szalagokat.

Az esetek többségében a talaj felszíne alá telepítik, de felszínre is fektethető. Olcsó kivitelezés, könnyed karbantartás jellemzi a csepegtető szalagot. A telepítése sem egy túl bonyolult feladat, a lényeg az, hogy a szalag csavarodását a telepítés során kerüljük el. Ha jól fektettük le a csepegtető szalagot, abban az esetben 0,9- 1,2 liter vizet juttathatunk ki az adott növény gyökeréhez.

A csepegtető öntözés alkalmas lehet kisebb és nagyobb területek öntözésére attól függően, hogy milyen növény található rajta. A gyümölcsösökben is jó megoldásnak számít az ilyen fajta öntözéses módszer. Az újonnan kiépítésre váró mezőgazdasági területekre érdemes olyan megbízható webáruházból rendelni, mely már számtalan esetben bizonyította profizmusát és elkötelezettségét a minőségi öntözőberendezések terén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák

2024. Március 12. 09:53, kedd | PR

Érzelmi intelligencia a vezetői munkában

Milyen egy érzelmileg intelligens vezető?