Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. November 30. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Kapuvár Önkormányzat

A klímaváltozás hatásai Kapuváron. Mit tehet egy kisváros?

A klímaváltozás hatásai Kapuváron. Mit tehet egy kisváros?

Az Európai Unió Közel húszmillió forintos támogatásából valósították meg a projektet.

Helyi klímastratégia kidolgozására, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás megvalósítására nyert közel húszmillió forintos vissza nem térítendő támogatást Kapuvár Város Önkormányzata. A klímastratégia részeként leltár készült a település aktuális klímához köthető helyzetéről, a várható veszélyekről és feladatokról, illetve átfogó szemléletváltást erősítő program indult a városban.

A jövő egyik meghatározó kihívása, Magyarország más tájaihoz hasonlóan Kapuvár térségében is az éghajlatváltozás lesz, amely hatással lehet a környezetünkre és az életvitelünkre is. Az átlagos hőmérséklet-emelkedés mellett a várost felszíni vizekkel való bőséges ellátottsága érzékennyé teszi az extrém mennyiségű csapadékokra, a talajvíz-szint változása pedig növeli a belvizes területek kialakulásának kockázatát. Kapuváron és környékén emellett kiemelt feladat a Hanság lápjai védettség alatt álló egyedi növény- és állatvilágának megőrzése, de fontos az épített környezet, közte a kapuvári védett műemlékek védelme is.

A közel húszmillió forintos uniós támogatással elkészült, 2020–2030 közötti időszakra szóló klímastratégiában a szakértők felmérték a várható változásokat és megoldási lépéseket fogalmaztak meg a megfelelő intézkedésekhez. Ezek hatékonysága ugyanakkor jelentősen függ Kapuvár lakosságának támogatásától és aktív részvételétől, ezért az Önkormányzat tavaly ősszel átfogó szemléletformáló programot indított, amelyben a város valamennyi korosztályát megszólították. A
KlímaKapu néven futó programsorozat két fő tematika szerint került kialakításra: az
energiatakarékosság és az okos közlekedés voltak a fókuszban.

A KlímaKapu program keretében az elmúlt egy évben a kisebbeknek több alkalommal rajzpályázatot, a diákoknak tanulmányi versenyeket szerveztek, emellett tájékoztató kiadványokkal, kisvideókkal és rendezvényekkel támogatták, hogy Kapuvár lakosai minél több információt és hasznos, gyakorlati tanácsot kapjanak a témában. A városi események tematikájába beépültek a családokat megszólító kreatív foglalkozások: elkészült egy nagy kapuvári klíma-kép, amelynek apró részleteit a város apraja-nagyja színezett és szignózott.

A program a végéhez közeledik, de ahogy a város vezetője fogalmazott:
- A program hivatalosan lezárul, de az igazi munka csak most kezdődik. A jövőben is szerves része marad a város életének a klímaváltozásra való felkészülés és a lakossági bevonás. Ez egy évtizedekre előremutató közös munka, amelyben mindannyiunknak feladata van. - mondta Hámori György, Kapuvár város polgármestere.

Kapuvár évek óta elkötelezett a klímavédelem iránt: már a 2015-ben elfogadott Integrált Településfejlesztési Stratégiában is átfogó célként fogalmazódott meg, hogy a városfejlesztés során a környezeti szempontokat is helyezzék előtérbe. Így az elmúlt években számtalan olyan fejlesztés valósult meg a városban, amelyek amellett, hogy pénzügyi értelemben is előnyösnek bizonyultak, hozzájárultak az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez, sőt szemléletformáló erővel is bírtak. Ugyanakkor a város eddig nem rendelkezett olyan átfogó jellegű stratégiai tervvel, amely áttekintést nyújtott volna arról, hogy Kapuváron milyen következményekkel járhat az éghajlatváltozás, illetve a következményeihez való alkalmazkodás milyen feladatokat ró a város vezetése, lakossága, és az intézmények, illetve itt működő vállalkozások számára.

A kapuvári klímastratégia a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Nemzeti Alkalmazkodási Főosztálya által kidolgozott Módszertani Útmutató alapján, európai uniós támogatás segítségével, a KÖRNYEZETI ÉS ENERGIAHATÉKONYSÁGI OPERATÍV PROGRAM (KEHOP) keretében készült.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.