Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Április 11. 07:13, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

„A mocskos munkát a lengyelekkel végeztette” a CIA?

„A mocskos munkát a lengyelekkel végeztette” a CIA?

Az Egyesült Államokban nem engedélyezett a kínzás, ezért az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Lengyelországban tartott foglyokat, és „a mocskos munkát a lengyelekkel végeztette”.

Mondta Philippe Sands nemzetközi jogi szakértő a Gazeta Wyborcza című varsói baloldali liberális napilap keddi számában közölt interjújában.

A szakértő kiemelte, hogy a nemzetközi jog értelmében minden ország saját területén köteles megelőzni a kínzási módszerek alkalmazását, s nem tekinthető mentségnek, hogy a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények után nagy nyomás nehezedett az amerikaiak szövetségeseire.

A londoni University College kutatója szerint meg kellene kérdezni a lengyel kormányt, mit tudott 2002-ben a lengyelországi titkos börtönben alkalmazott eljárásokról, mert a nemzetközi törvények a kínzás engedélyezését is tiltják. Kiemelte, hogy a megelőzésért a politikusok és a kormányok felelnek, és ezért fontos az amerikaiakkal kötött megállapodás jogi tanácsadói hátterének, illetve a lengyel hatóságok feltételeinek a megismerése.

A szakértő szerint az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma 2002-ben készített jogi vélemények alapján engedélyezte az „erőteljesebb hírszerzési technikák” alkalmazását, és a CIA valószínűleg két évvel ezelőtti betiltásukig nem mondott le róluk.

A palesztin származású Abu Zubajda, akit Oszama bin Laden munkatársaként fogtak el, azt állítja, hogy 2002 decemberétől több hónapon keresztül a CIA ügynökei lengyelországi börtönben tartották fogva és kínozták. A lengyel hatóságok azonban mindig határozottan visszautasították az Európa Tanács azon állításait és azokat az amerikai lapértesüléseket, amelyek szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyes vezetőit Lengyelországban tartotta fogságban a CIA. Az ügyet négy éve vizsgálja a lengyel ügyészség, és januárban vádat emelt Zbigniew Siemiatkowski, a lengyel hírszerző ügynökség (AW) volt vezetője ellen, akit hatáskörének túllépésével, valamint a nemzetközi jogszabályok megszegésével vádol.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.