Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 18. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A rossz adósoknak sem kell az árfolyamgát

A rossz adósoknak sem kell az árfolyamgát

A kibővített árfolyamgát egyelőre szerény eredményeket hozott. Az új igénylők között vannak ugyan olyanok is, akik korábban nem voltak jogosultak, de nincs roham a bankoknál. A hitelintézeteknek nincsenek illúzióik, számítanak arra, hogy a rossz hitelek újra bedőlnek majd - írja a Világgazdaság.

Valamelyest nőtt az érdeklődés az árfolyamgát iránt, amióta kibővítették a jogosultak körét – számoltak be lapunknak a hitelintézetek. Roham nincs, de a törvénymódosítást azért többen kihasználják. Az OTP-nél például november óta az igénylők 40 százaléka olyan ügyfél volt, aki korábban nem volt jogosult a kedvezményre, a Budapest Banknál is jellemzően azok érdeklődnek, akiket korábban kizártak volna a konstrukcióból, mert valamilyen fizetéskönnyítő program alatt álltak, vagy 90 napnál régebben lejárt tartozást görgettek maguk előtt.

Nem minden banknál ugrottak rá viszont a rossz adósok is az árfolyamgátra. A K&H szerint például az, hogy november óta megnőtt a konstrukciót igénylők száma, alapvetően annak köszönhető, hogy eltörölték az eredetileg felvett hitelösszegre vonatkozó 20 millió forintos felső korlátot, vagyis nem annyira a rossz adósok, mint inkább a magasabb tartozással rendelkező ügyfélkör használja a lehetőséget. Az Erste Banknál is csak mérsékelt az érdeklődést tapasztalnak az árfolyamgát iránt a rossz adósok körében.

A legfrissebb, novemberi jegybanki adatokban egyébként még a bankok által tapasztalt mérsékelt érdeklődés sem nagyon látszik, a tavalyi év utolsó előtti hónapjában 316 ügyfél kötött ilyen szerződést a bankjával, ez mindössze 105-ttel több, mint októberben, holott a potenciálisan érintett, 90 napon túli késedelembe esett deviza jelzáloghitel-szerződések száma lapunk becslése szerint legalább 70 ezer körül lehet.

Hogy nincs tolongás, az nem meglepő azok után, hogy a jó adósok is vártnál kisebb arányban léptek be az árfolyamgátba. A jegybank pénzügyi stabilitásról szóló legfrissebb jelentése szerint a devizahiteleseket három fő tényező tántorította el a konstrukciótól. 30 százalékuk attól tartott, hogy később túl magas lesz a törlesztőrészlet, a negyedük jobb mentőcsomagra várt, húsz százalékuk pedig a bizalomhiány miatt mondott nemet az árfolyamgátra.

Kérdés persze, hogy a rossz adósok, ha az árfolyamgát révén most kedvezményhez is jutnak, hosszabb távon is megmenekülnek-e. A konstrukcióba korábban kizárólag a teljesítő adósok léphettek be, és náluk többnyire működött is kedvezmény. Aki belépett az árfolyamgátba, és ezt követően 90 napon túli késedelembe esett a törlesztéssel, az kikerült a védőernyő alól, ez pedig kevesekkel történt meg. A CIB-nél az árfolyamgátasok 7, az Axa Banknál 6, az OTP-nél mindössze 5 százaléka vált az elmúlt szűk két esztendőben nem fizető adóssá.

A novemberi törvénymódosítás viszont a jövőben kettős hatással lehet erre a folyamatra. Az, hogy 180 napra növelték a maximális törlesztési késedelmet, amivel kizárhatók az adósok, azt eredményezi, hogy – legalábbis rövidtávon – kevesebb adós esik ki a programból. Azt azonban több bank is elismeri, hogy a rossz adósok árfolyamgátba lépése miatt hosszabb távon megnőhet azok száma, akik kikerülnek a védőernyő alól, mert ismét nem teljesítő hitelesekké válnak. Ezt a jegybank adatai is alátámasztják, tavaly szeptemberre például a korábban átstrukturált deviza lakáshitelek 43, és a szabad felhasználású deviza jelzáloghitelek 49 százaléka vált nem teljesítővé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk