Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. November 19. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: FLOW PR

A síeléssel még várni kell, az autó felkészítésével viszont nem ajánlott

A síeléssel még várni kell, az autó felkészítésével viszont nem ajánlott

10 tipp a biztonságos téli autózáshoz.

A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkezendő napokban keményebb fagyokra egyelőre nem kell számítani az ország területén, az autók téli szezonra való felkészítését azonban nem érdemes halogatni: extrém havazás és fagyok nélkül is könnyen balesetveszélyes helyzetbe kerülhetünk. A KSH adataiszerint 2013 utolsó negyedévében több mint 5400 személy sérült meg közlekedési balesetben. Az elmúlt év október-novemberi időszakában az Europ Assistance csak Magyarországon belül több mint 2000 esetben segített ügyfeleinek. A szolgálat most összegyűjtött néhány praktikus és hasznos tanácsot, amelyek segítségével a vezetők felkészülten várhatják a mínuszokat.

Sokan csak az első havazások után vagy egyáltalán nem cserélik le a nyári abroncsokat, illetve viszik szervizbe autójukat, pedig megváltozott körülmények már az őszi időszakban is próbára teszik mind a járművet, mind a sofőrök vezetési tudását. A Generali Csoporthoz tartozó Europ Assistance- nál a 2013-as október-novemberi időszak mérlege közel öt és félezer eset volt. Ebből csak Magyarország határain belül több mint 2000 alkalommal volt szükség a szolgálat segítségére. Már néhány egyszerű óvintézkedéssel is nagyon sokat tehetünk azért, hogy minimálisra csökkentsük a balesetek kockázatát.

  • Az egyik fő szabály, hogy tartósan 7 Celsius-fok alatti hőmérséklet esetén téli gumira kell váltani, mivel ezeket úgy alakították ki, hogy a hideg útfelületeken is megfelelő legyen a tapadásuk, így biztonságosabb közlekedést tegyenek lehetővé. Tévhit, hogy a téli abroncsoknak főként a havas utakon veszik hasznát a sofőrök. A szintén a Generali Csoporthoz tartozó Genertel tesztjei szerint a nyári abroncsok már őszi útviszonyok között is veszélyesek lehetnek, hiszen az összehasonlítás alapján az ilyen gumikkal futó autók fékútja 65 km/óra sebesség esetén is több mint négy méterrel hosszabb, mint téli gumis társaiké.
  • Mindenképpen ajánlott az abroncsokat újonnan megvenni, illetve 4-5 évenként lecserélni azokat.
  • A használt gumik vásárlásánál körültekintően kell eljárni, hiszen sokszor nehéz megállapítani, megfelelő-e az állapotuk, a rejtett hibák könnyen megbosszulhatják magukat.
  • Nem helyes és balesetveszélyes az a gyakori megoldás, amikor a tulajdonosok egyszerre használnak nyári és téli gumikat az autójukon.
  • Komolyabb havazás esetén javasolt a hólánc felszerelése is – egyes országokban, például a szomszédos Ausztriában kötelező a használat, amelyet a hatóságok ellenőriznek. A szabály ellen vétő autósok komoly büntetésre számíthatnak.

A gumiabroncsok cseréje ugyanakkor nem az egyetlen teendő a tél közeledtével, az autók egyéb alkatrészeit is át kell vizsgálni, felkészíteni az évszakváltásra - különösen, ha nem fedett garázsban tartjuk a járművünket.

· Már az őszi hónapokban ajánlott a hűtőfolyadék dermedéspontjának mérése, illetve 2-3 évenként lecserélni a fagyálló hűtőfolyadékot.

· Ha az autóhoz előírják, motorolajból is érdemes a téli, vagy a több fokozatú olajat használni, a gyári kezelési könyv utasításainak megfelelően.

·Ablakmosó folyadékból is célszerű téli verziót használni, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alá csökken. Így akár -15 Celsius- fokos hőmérsékleten sem kell a folyadék magfagyásától tartanunk.

· 5 Celsius-fok alatt érdemes diesel üzemű autók esetében téli diesel üzemanyagot tankolni.

· A fenti óvintézkedések mellett az esetleges meghibásodásokra vagy balesetekre is felkészülhetnek az autósok, például utasbiztosítással vagy autós assistance szolgáltatással.

Címkék: autó, közlekedés, tél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.