Városlista
2025. november 1, szombat - Marianna

Hírek

2021. Augusztus 31. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A szürettel együtt megnő a mustgázmérgezés veszélye

A szürettel együtt megnő a mustgázmérgezés veszélye

A Rábaköz nem egy szőlőtermő vidék, de a térségünkben is egyre többen foglalkoznak borkészítéssel.

Magyarországon évente mintegy ötven alkalommal riasztják mustgázzal kapcsolatos esethez a tűzoltókat, az esetek egy részében már nem lehet segíteni az áldozaton. Kellő odafigyeléssel a tragédiák elkerülhetők. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével azonban megakadályozható, hogy a színtelen, szagtalan gáz veszélyes mennyiségben felhalmozódjon és balesetet okozzon.

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel, amely önmagában nem mérgező, azonban mivel másfélszer nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen helyiségbe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek a jellegzetes tünete a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti. Éppen ezért fontos folyamatosan szellőztetni a pincét, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni.

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Címkék: bor, mustgáz, szőlő, szüret

Ezek érdekelhetnek még

2025. November 01. 16:00, szombat | Helyi

Felújítási munkák természetbarát módon

Hasznos tanácsok szakértőktől.

2025. November 01. 13:00, szombat | Helyi

Szakmák délelőttje a Berg Gusztáv Szakiskolában

Meghívó

2025. November 01. 09:00, szombat | Helyi

Biztonsági javaslatok őszi túrákhoz

Hogy a túra szép emlék maradjon

2025. Október 31. 16:00, péntek | Helyi

Hagyományőrző disznóvágás Ivánban

Kolbász, süti, tökfaragó és pálinka verseny