Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Március 22. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A tűzgyújtási tilalmat ugyan feloldották, de továbbra is sok helyen lobbannak fel szabadtéri tüzek

A tűzgyújtási tilalmat ugyan feloldották, de továbbra is sok helyen lobbannak fel szabadtéri tüzek

Győr-Moson-Sopron megyében több szabadtéri tűz adott munkát a tűzoltóknak.

A kapuvári hivatásos tűzoltókat Fertőd-Tőzeggyár Major közelébe riasztották kora délután, ahol mintegy ezer négyzetméteren égett a bozótos és a száraz aljnövényzet. A győri hivatásos tűzoltókat Győrben a Vásárhelyi Pál utcába riasztották, ott körülbelül ötszáz négyzetméteren égett a száraz fű. Később a győri és pannonhalmi hivatásos és a pannonhalmi önkéntes tűzoltók Győrságra vonultak, mivel a Puszta utcában is lángolt az avar. Győrben az 1-es számú főút közelében az Avar utcánál is lángolt a bozótos, bokros rész, ott mintegy két hektárnyi területen kellett megfékezni a győri és pannonhalmi hivatásos tűzoltóknak a lángokat. Az esti órákban a győri Kagyló utcában is meggyulladt az avar, ott csak néhány négyzetméteren kellett oltani a győri tűzoltóknak.
A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák, pedig sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. Elég egy el nem oltott, felelőtlenül eldobott cigaretta, vagy gyufa, ahhoz, hogy tűz keletkezzen.

Fontos tudni, hogy belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ez pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni, ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység.

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívószámot!

Címkék: szabadtéri tűz, tűz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.