Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Szeptember 25. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A világ legjobb dokumentum­filmjei Budapesten

A világ legjobb dokumentum­filmjei Budapesten

A világ minden tájáról érkeznek alkotások Magyarország első nem játékfilmes fesztiváljára, a Corvin moziba szeptember 24-28. között. A Budapest Nemzetközi Dokumentum­film Fesztiválon három szekcióban összesen 41 film méreti meg magát, amelyek olyan témákat dolgoznak fel, mint a netfüggőség vagy a részecskegyorsítás. Az idén negyedszázados rendszerváltás szellemét egy 25 magyar műből álló blokk idézi meg. A programról Balogh Rita főszervező nyilatkozott a RádióOrienten.

Az ország első nagyszabású dokumentumfilmes eseményére tematikai és terjedelmi megkötés nélkül lehetett mozgóképekkel pályázni, és a rendezvény különlegessége, hogy a filmek alkotói is részt vesznek a vetítéseken. A fesztivál egyik célkitűzése, hogy lerombolja azt a sztereotípiát, mely szerint a dokumentumfilmek unalmasak és hosszúak. „A műfaj neve creative documentary, azaz a művek játékfilmszerű élményt adnak, de nagy különbség, hogy húsvér emberek a főszereplői, nem színészek” – magyarázza a szervező. Magyarország eddig fehér folt Európa térképén, most viszont az Egyesült Államokból, Izraelből, Skandináviából vagy Szerbiából is érkeznek rendezők alkotásaikkal. Balogh szervezőtársának, Soós Ági rendezőnek a Szerelempatak című filmjével már találkozhatott a nagyközönség, amely azóta nemzetközi forgalmazásban is van.

A versenyszekcióban összesen 41 film fog szembeszállni a kategóriánkénti 1500 eurós fődíjért. „Emellett van egy magyar szekció 25 alkotó 25 filmjével, utalva a rendszerváltás óta eltelt időre” – mondja Balogh Rita. A filmek egy része meghívással érkezett a világ minden tájáról, a másik részét pedig egy elő-zsűri válogatta ki a több mint 200 beküldött filmből. Az alkotókat leginkább érdeklő témák alapján a versenyfilmek három szekcióba kerültek, amelyek közül a legizgalmasabb a Mert gyerekek vagyunk című. A Netfüggők című izraeli film arról szól, hogy Kína az első ország, ahol az internetfüggőség hivatalosan betegségnek számít. A film pedig betekintést nyújt egy pekingi rehabilitációs központ mindennapjaiba– említ egy példát a producer. Minden kategóriában van magyar film is, mint például Zsigmond Dezső A rákok királya című alkotása. A Mert dolgunk van szekcióban bemutatásra kerül például a méhészek vagy a sótermelők élete. A Mert szabadok vagyunk kategóriában vetítik a Egy fecske is csinálhat nyarat (Emptying the skys) című filmet, amelynek alkotói négy éven át forgattak a szabadban filmhez.

„Szeretnénk ledönteni a sztereotípiákat a dokumentumfilmekkel kapcsolatban, ez lebegett a szemünk előtt, és hogy jó filmek legyenek” – mondja a válogatás kritériumairól a főszervező. Minden szekció élén nagy nemzetközi neveket felvonultató ötfős zsűri áll - olyan nevek érkeznek Magyarországra, mint Paul Pauwels, az European Documentary Network vezetője vagy Elizabeth Wood, a Dochouse igazgatója.

A fesztivált szeptember 24-én este 7 órakor a Budapest Nufolk Revolution zenekar ingyenes koncertje nyitja, de ezen kívül sokféle kísérő program is lesz az öt napban. „A zsűritagok fogadóórákat tartanak; a hazai filmkészítők elküldhetik terveiket, és jelentkezhetnek konzultációra, amely során elmondhatják filmtervük részleteit, tanácsokat, ötleteket kaphatnak” – magyarázza Balogh Rita. A nemzetközi filmesek előadásokat is tartanak: Paul Pauwels például az európai dokumentumfilm helyzetéről, míg Irena Taskovski, az egyik legnagyobb nemzetközi filmforgalmazó vezetője a nemzetközi forgalmazásról beszél majd. A rendezvényen szeretnék bevonni a fiatalabb generációt, különösen a kamaszokat is, ezért hozzájuk igazították a csütörtök és péntek délelőtti vetítések témáit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során