Városlista
2025. november 4, kedd - Károly

Hírek

2020. Március 19. 19:34, csütörtök | PR
Forrás: Infogyőr

Amit az Ardbeg whisky történetéről és gyártásáról tudni érdemes

Amit az Ardbeg whisky történetéről és gyártásáról tudni érdemes

Az Islay-sziget több neves whisky gyártó üzem otthonául is szolgál, köztük pedig egyértelműen a magasabbra taksált üzemekhez tartozik az Ardbeg.

Ezért is tartottuk fontosnak, hogy külön bejegyzés keretei között foglalkozzunk a lepárló történetével, egyúttal az előállítás sajátosságaiba is engedjünk némi betekintést.

Az Ardbeg whisky története

Az 1798-as esztendőhöz köthető az a dátum, amikor Duncan Macdougall letette a mára messze földön híressé vált Ardbeg whisky gyártásának az alapjait. A munkában a fiai is tevékeny részt vállaltak, és a csapatmunka eredményeként nem sokkal később létre is jött az Ardbeg első lepárló üzeme.

A cég 1839-ben megjelent első újsághirdetése akkora telitalálatnak bizonyult, hogy egyenesen az Egyesült Államokba történő export üzletágat is beindította. Persze nemcsak a töretlen siker, hanem időnként a nehezebb időszakok ugyanúgy jellemezték az Ardbeg sztoriját. A 1930-as évek gazdasági válsága idején például sok dolgozót kellett elküldeni, és csak nehezen sikerült átvészelni ezt az időszakot.

2015-ben pedig már az alapítás kétszázadik évfordulóját ünnepelte a whisky-gyártó, ez pedig megsüvegelendő eredménynek számít.

Érdekes műhelytitkok az Ardbeg whisky gyártása kapcsán

Az Ardbeg whiskyk kapcsán gyakran lehet hallani a „smokiest” jelzőt, talán nem is teljesen véletlenül. Merthogy a méltán híres Islay-sziget leginkább tőzegesnek számító italáról beszélhetünk a szakértők szerint, amely időnként feszegeti is a képzeletbeli határokat.

Az Ardbeg whisky kapcsán kiemelt szerepe van a kristálytiszta víznek, amelyet a malomtól mindössze 3 kilométeres távolságban található Loch Uigeadailből szereznek. A tiszta víz lefolyik a hegyoldalon, a lepárló Charlie-gátja után pedig egy csövön keresztül a mash House-ba kerül, ahol a maláta mosása fog megtörténni.

Amennyiben további érdekességeket szeretnél olvasni a szeszes italok világából, böngészd az iDrinks blogját, számos cikkel várnak!

Az Ardbeg whisky előállításának további sajátosságai

Fontos kelléknek számít a gyártás során az úgynevezett maláta hordó, merthogy rajta keresztül történhet meg a a malátából a cukortartalom kivonása. A maláta hordóból érkező folyékony cefrét aztán 18 fokra hűtik vissza, hogy az élesztőgomba hozzáadását követően kezdetét vehesse a fermentáció. Amikor az erjesztésnek vége, akkor jöhet a lepárlás. Ez a fázis első körben még a maláta hordóban történik meg, a másodikra pedig már az üstben kerül sor.

A kulcsfontosságúnak számító érleléshez használt hordókat egyenesen Amerikából szerzik be, és kifejezetten kísérletező kedvűnek számítanak az egyes hordó típusokkal kapcsolatban. A lényeg a magas minőség, elvégre a kifogástalan végeredményhez erre mindenképpen szükség van.

Címkék: Ardberg, whisky

Ezek érdekelhetnek még

2025. Október 29. 16:10, szerda | PR

Nemzetközi elismerést kapott a nyugdíjfókuszú influenszerkampány

A K&H tavalyi edukációs kampánya, a „Csingisz nyugdíjkihívása”, Bronz Drum díjat nyert a Golden Drum nemzetközi reklámfesztiválon.

2025. Október 21. 11:11, kedd | PR

Húszmilliárdon túl - egyre több fiatal él a K&H munkáshitelével

A fiatalok körében továbbra is kiemelkedő az érdeklődés a K&H által kínált államilag támogatott munkáshitel iránt.

2025. Október 16. 15:06, csütörtök | PR

Katus Attila és Édesapja újra együtt a pályán – ezúttal a Szigetvári Gyógyfürdőben!

Van, ami sosem változik, a mozgás szeretete, a család ereje és a közös élmények fontossága.

2025. Október 16. 14:57, csütörtök | PR

„Apa, nézd, ott az ágyúgolyó!” – Katus Attila és Édesapja meghódították a Szigetvári Várat

A Szigetvári Vár mostanában nemcsak történelmi hőseiről, hanem egy igazi fitneszlegenda különleges látogatásáról is híres.