Hírek
2020. Március 19. 19:34, csütörtök |
				PR				
Forrás: Infogyőr
				
				Amit az Ardbeg whisky történetéről és gyártásáról tudni érdemes
				Az Islay-sziget több neves whisky gyártó üzem otthonául is szolgál, köztük pedig egyértelműen a magasabbra taksált üzemekhez tartozik az Ardbeg.
Ezért is tartottuk fontosnak, hogy külön bejegyzés keretei között foglalkozzunk a lepárló történetével, egyúttal az előállítás sajátosságaiba is engedjünk némi betekintést.
Az Ardbeg whisky története
Az 1798-as esztendőhöz köthető az a dátum, amikor Duncan Macdougall letette a mára messze földön híressé vált Ardbeg whisky gyártásának az alapjait. A munkában a fiai is tevékeny részt vállaltak, és a csapatmunka eredményeként nem sokkal később létre is jött az Ardbeg első lepárló üzeme.
A cég 1839-ben megjelent első újsághirdetése akkora telitalálatnak bizonyult, hogy egyenesen az Egyesült Államokba történő export üzletágat is beindította. Persze nemcsak a töretlen siker, hanem időnként a nehezebb időszakok ugyanúgy jellemezték az Ardbeg sztoriját. A 1930-as évek gazdasági válsága idején például sok dolgozót kellett elküldeni, és csak nehezen sikerült átvészelni ezt az időszakot.
2015-ben pedig már az alapítás kétszázadik évfordulóját ünnepelte a whisky-gyártó, ez pedig megsüvegelendő eredménynek számít.
Érdekes műhelytitkok az Ardbeg whisky gyártása kapcsán
Az Ardbeg whiskyk kapcsán gyakran lehet hallani a „smokiest” jelzőt, talán nem is teljesen véletlenül. Merthogy a méltán híres Islay-sziget leginkább tőzegesnek számító italáról beszélhetünk a szakértők szerint, amely időnként feszegeti is a képzeletbeli határokat.
Az Ardbeg whisky kapcsán kiemelt szerepe van a kristálytiszta víznek, amelyet a malomtól mindössze 3 kilométeres távolságban található Loch Uigeadailből szereznek. A tiszta víz lefolyik a hegyoldalon, a lepárló Charlie-gátja után pedig egy csövön keresztül a mash House-ba kerül, ahol a maláta mosása fog megtörténni.
Amennyiben további érdekességeket szeretnél olvasni a szeszes italok világából, böngészd az iDrinks blogját, számos cikkel várnak!
Az Ardbeg whisky előállításának további sajátosságai
Fontos kelléknek számít a gyártás során az úgynevezett maláta hordó, merthogy rajta keresztül történhet meg a a malátából a cukortartalom kivonása. A maláta hordóból érkező folyékony cefrét aztán 18 fokra hűtik vissza, hogy az élesztőgomba hozzáadását követően kezdetét vehesse a fermentáció. Amikor az erjesztésnek vége, akkor jöhet a lepárlás. Ez a fázis első körben még a maláta hordóban történik meg, a másodikra pedig már az üstben kerül sor.
A kulcsfontosságúnak számító érleléshez használt hordókat egyenesen Amerikából szerzik be, és kifejezetten kísérletező kedvűnek számítanak az egyes hordó típusokkal kapcsolatban. A lényeg a magas minőség, elvégre a kifogástalan végeredményhez erre mindenképpen szükség van.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Október 29. 16:10, szerda | PR
Nemzetközi elismerést kapott a nyugdíjfókuszú influenszerkampány
A K&H tavalyi edukációs kampánya, a „Csingisz nyugdíjkihívása”, Bronz Drum díjat nyert a Golden Drum nemzetközi reklámfesztiválon.
2025. Október 21. 11:11, kedd | PR
Húszmilliárdon túl - egyre több fiatal él a K&H munkáshitelével
A fiatalok körében továbbra is kiemelkedő az érdeklődés a K&H által kínált államilag támogatott munkáshitel iránt.
2025. Október 16. 15:06, csütörtök | PR
Katus Attila és Édesapja újra együtt a pályán – ezúttal a Szigetvári Gyógyfürdőben!
Van, ami sosem változik, a mozgás szeretete, a család ereje és a közös élmények fontossága.
2025. Október 16. 14:57, csütörtök | PR
„Apa, nézd, ott az ágyúgolyó!” – Katus Attila és Édesapja meghódították a Szigetvári Várat
A Szigetvári Vár mostanában nemcsak történelmi hőseiről, hanem egy igazi fitneszlegenda különleges látogatásáról is híres.

