Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 27. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Aszpirinnel túlélhető a vastagbélrák

Aszpirinnel túlélhető a vastagbélrák

Az aszpirin, amely a világon a legrégibb és legolcsóbb gyógyszer, figyelemre méltóan ígéretesnek bizonyul a vastagbélrák kezelésében olyan pácienseknél, akiknél a betegség kialakulásában genetikai mutáció játszott szerepet - számol be a CBC.

Egy nagyméretű tanulmány rámutatott, hogy azoknál, akik rendszeresen szedtek aszpirint tovább éltek összehasonlítva azokkal, akik nem szedték a gyógyszert. Öt évvel azután, hogy a tumort diagnosztizálták náluk, az aszpirint használók 97 százaléka volt még életben, míg az aszpirint nem szedőknek ennél jóval kevesebb, csupán 74 százaléka. Azon páciensek körében, akik nem hordozták a mutációkat, nem okozott mérhető különbséget az aszpirinszedés.

Mielőtt azonban az aszpirin széles körben javasolnák a rák kezelésére, nagyobb vizsgálatra van szükség, hogy eredményeik bebizonyosodjanak - hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Mindazonáltal az eredmények arra utalnak, hogy ez az egyszerű, könnyen elérhető és olcsó gyógyszer lehet a jövőben a genetikai eredetű vastagbélrák kezelésének módja. Több korábbi tanulmány jelezte már, hogy a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkenti az aszpirin szedése, mégsem javasolják szélesebb körű alkalmazását rákmegelőzésre az orvosok, mert szedés közben magas a veszélyes gyomorvérzés előfordulásának kockázata.

A mostani kutatás ezért éppen arra kereste a választ, hogy az aszpirin szedésének előnye meghaladja-e annak kockázati mértékét. Az összesen 175 ezer résztvevővel készült tanulmány rámutatott, hogy az aszpirint szedő pácienseknek nagyobb a túlélési esélyük és idejük, mint gyógyszert nem szedő társaiknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk