Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. November 26. 15:38, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Az Egyesült Államok páncélozott harcjárműveket adott kölcsön a Magyar Honvédségnek

Az Egyesült Államok páncélozott harcjárműveket adott kölcsön a Magyar Honvédségnek

A Magyar Honvédség tizenkét, aknák elleni védelemre kialakított páncélozott harcjárművet (MRAP) kapott kölcsön kiképzési feladatokra az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnokságától, a járműveket kedden vette át a honvédelmi miniszter a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjétől.

Hende Csaba a hajmáskéri Bakony Harckiképző Központban tartott - képességbemutatóval egybekötött - ünnepélyes rendezvényen elmondta: a 2010-ben jelentősen romlott afganisztáni biztonsági helyzet miatt a legkorszerűbb, a katonák életének megóvásában legnagyobb biztonságot nyújtó eszközöket kértek az Egyesült Államok kormányától. Hasonló járművet évek óta használnak a magyar katonák műveleti területeken, és az eszközök nagyban hozzájárultak a veszteségek minimalizálásához - tette hozzá.
A miniszter hangsúlyozta: a járművek kezelése nagy gyakorlatot igényel, ezért volt szükség további 12 harcjárműre, amelyekkel Magyarországon szerezhetnek jártasságot a magyar katonák.
Kérdésre válaszolva közölte: jelenleg mintegy 200 magyar katona szolgál Afganisztánban. Számuk jelentősen csökkent, miután a tartományi újjáépítési csoportban vállalt szerep és a kabuli nemzetközi repülőtér védelme befejeződött. Jelezte, hogy 2014 végén - mai formájában - befejeződik az afgán misszió, és 2015 elejétől a kiképzésre és a tanácsadásra összpontosító kiküldetés kezdődik, mintegy 100 magyar honvéddel.
M. André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője beszédében rámutatott, hogy Európa és az Egyesült Államok szövetségesi kapcsolata a közös értékek védelmét szolgálja. A NATO jelenleg három kontinensen több mint 50 partnerország támogatásával védi a békét, és Líbiától Afganisztánig több millió ember biztonságát szavatolja - fűzte hozzá.
Az ügyvivő szólt arról is, hogy Magyarország a szövetségesi rendszerben értékes partner. Példaként említette a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erőt (ISAF) és a Légi-kiképzés Támogató Csoportot (Air Mentor Team).
Kiemelte: a katonák előzetes felkészítése biztosítja a túlélési esélyek nagyfokú növelését. Megjegyezte: Afganisztán után is lesznek kihívások, és a magyar katonák MRAP-en végzett gyakorlásnak köszönhetően képesek lesznek arra, hogy ezeknek megfeleljenek.
A rendezvényen kiosztott sajtóanyag szerint a 12 harcjármű Magyarországra szállítását és javítási költségeit az amerikai fél állja, a Magyar Honvédség az üzemeltetésért felel. A járműveket a Bakony Harckiképző Központ mellett az Altiszti Akadémián is használják majd.
A Navistar International által gyártott MaxxPro Plus MRAP járművek üres tömege 17 tonna. A harceszközök alján található speciális páncél miatt a járművek akár hét kilogramm robbanóanyag által kiváltott robbanásnak is ellenállnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;