Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Február 16. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az elmúlt héten több lakásban keletkezett tűz

Az elmúlt héten több lakásban keletkezett tűz

Mi a teendő? A tűzoltóság felhívása.

Győr-Moson-Sopron vármegyében 2022-ben 279, 2023-ban 272 lakásban vagy családi házban csaptak fel a lángok. Idén eddig 48 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat vármegyénk területén. A legtöbb esetben szerencsére csak néhány négyzetméteren, egy-egy helyiségben pusztított a tűz, de volt ahol a teljes tetőszerkezet borult lángba és volt ahol az egész házat érintette a tűz.

A lakásokban a tűz keletkezése szempontjából a konyha és a nappali a két legveszélyesebb helyiség. A konyhai tüzek a főzéssel, sütéssel függenek össze. A tűzön felejtett zsiradék például gyorsan túlmelegszik és meggyullad. Az égő zsiradékot semmiképpen ne próbálja vízzel oltani, hanem tegyen egy fedőt vagy nedves konyharuhát a lángoló edényre és kapcsolja le a tűzhelyet!

A nappaliban leginkább a fűtőberendezések és az elektromos berendezések meghibásodása miatt keletkezik tűz. Az ilyen esetek többnyire az elektromos készülékek rossz műszaki állapotára vezethetőek vissza, de az elöregedett vagy túlterhelt elektromos hálózat, illetve a karbantartás elmulasztása is kockázatot jelent.

Ne alkalmazzon szabálytalanul kialakított kötéseket, vezetéktoldásokat, ne kapcsolja egymásba a hosszabbítókat!

Ha elektromos hősugárzót vagy gázzal működő fűtőberendezést helyez el a lakótérben, mindig ügyeljen arra, hogy a készülék ne érintkezzen éghető anyaggal és ilyen anyag a közvetlen közelében se legyen. Működő gázkonvektoron ne szárítson ruhát, mert a burkolat annyira felmelegedhet, hogy meggyújthatja a ráterített ruhát!

Veszélyes lehet a cigarettázás is. Ágyban nem ajánlatos rágyújtani, mert a kézből kihulló égő cigaretta vagy parázs ráeshet az ágyneműre, takaróra és tüzet okozhat.

Az égő gyertyát soha ne hagyja felügyelet nélkül! A gyertyák alá tegyen hőálló alátétet!

A lakástüzek megelőzésében egy füstérzékelő nagy segítség lehet. Egy jó minőségű készülék néhány ezer forintba kerül és a tűz keletkezésének legelején jelez. Az érzékelő hangos sípolását meghallva még van idő kimenekülni a lakásból, vagy az otthon lévők akár még saját maguk is meg tudják fékezni a kezdeti lángokat anélkül, hogy testi épségüket kockáztatnák.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Tűz esetén fontos a gyors helyzetfelismerés és reagálás. Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki! Ha úgy látja, hogy nem boldogul egyedül, azonnal hívja a tűzoltókat a 112-es telefonszámon!

Ha a tüzet nem tudja eloltani, az épületet a lehető leggyorsabban hagyja el! Ne nyissa ki az ablakokat, a bejárati ajtót ne zárja kulcsra, csak csukja be!

Ha már füst van, a padló szintjéhez közeli testhelyzetben, vagyis guggolva, lehajolva, négykézláb meneküljön, hiszen a füst és a hő felfelé száll, a padló közelében biztonságosabb, hatékonyabb a menekülés.

Hangosan figyelmeztesse a többi lakót is a tűzre, hogy ők is időben kimenekülhessenek!

A fotó illusztráció

Címkék: lakástűz, tűz, tűzoltó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.