Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Augusztus 30. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-Főkapitányság

Az internetes közösségi oldalak veszélyei

Az internetes közösségi oldalak veszélyei

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály felhívása.

Felhasználói fiókunk biztonsága

Ha illetéktelen személynek módjában áll belépni a fiókunkba, a közösségi oldalban használt profilunkban minden általunk feltöltött információ, fénykép elérhető lesz számára, még akkor is, ha azt csupán személyes üzenetben egy embernek osztottuk meg. Az így megszerzett információkkal visszaélhetnek, nagy nyilvánosság részére közzétehetik vagy akár zsarolhatják is vele az áldozatot.
Az illetéktelen hozzáférés megelőzése érdekében válasszunk megfelelő jelszót, amely nem kapcsolódik a személyünkhöz. A különböző oldalak többféle lehetőséget biztosítanak a felhasználói fiókok védelmére. Ismerjük meg ezeket, válasszuk ki a nekünk megfelelőt.
A nem kizárólag általunk használt számítógépen (iskolában, munkahelyen, ismerősnél, nyilvános helyen) mindig jelentkezzünk ki a felhasználói fiókból, a böngésző bezárása nem elegendő, mivel az oldal újbóli megnyitása esetén automatikusan belép az utoljára használt felhasználói fiókba. Az ilyen számítógépeken a felhasználói nevünket és jelszavunkat se jegyeztessük meg a böngészővel.

Zaklatás

A közösségi oldalak könnyen válthatnak az online zaklatás színtereivé. A zaklatás megvalósulhat bántó, fenyegető, gúnyoldó személyes üzenetek vagy csoportban írt hozzászólások formájában. Az ilyen bejegyzéseket jelenteni lehet az oldal üzemeltetőjének. Javasoljuk, hogy ilyen esetben készítsen a zaklató üzenetekről képernyőmentést, szakítson meg minden kapcsolatot a zaklatóval, tiltsa le, hogy ne tudjon önnel kapcsolatba lépni. Ha a zaklatást folytatja (esetleg más felhasználói fiókkal vagy más csatornán), forduljon a rendőrséghez.

Csalások

A közösségi oldalak lehetővé teszik, hogy idegenek is kapcsolatban lépjenek velünk. A rólunk közzétett információk alapján könnyen csalók céltáblájává válhatunk. Tipikus elkövetési forma, hogy nagyon kedvező üzleti lehetőséget kínálnak (minimális befektetéssel lehet szert tenni jelentős haszonra), vagy külföldi, jól fizető munkát ajánlanak némi közvetítői díjért cserébe.
A csalások másik jellemző formája az online nyereményjátékokkal kapcsolatos. A csalók azzal keresik meg a kiszemelt áldozatot, hogy valamilyen nyereményjátékon nyert, de a nyeremény kézhezvételéhez szükség van arra, hogy a nyertes egy telefonkártya egyenlegét feltöltse vagy egy üzenetet küldjön el egy telefonszámra.
Óvakodjunk az ilyen ajánlatoktól, mert ezek jellemzően csalóktól érkeznek.

AMENNYIBEN ONLINE ZAKLATÁS VAGY CSALÁS ÁLDOZATÁVÁ VÁLIK FORDULJON A RENDŐRSÉGHEZ!
112-es hívószám hívásával tehet bejelentést!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:40, kedd | Helyi

Felfoghatatlan tragédia, elhunyt a Kossuth Szakiskola igazgatója

Nyugodjék békében!

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása

2024. Április 15. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten nyolcvannyolc eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek a megyében

A 15. héten történt.