Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Január 17. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Babóton is elütött egy autó egy biciklist

Babóton is elütött egy autó egy biciklist

Tegnapelőtt hárman - két kerékpáros és egy gyalogos - sérültek meg közlekedési balesetben Győr-Moson-Sopron megyében.

Az elmúlt időszakban megyénkben több olyan baleset is történt, amelynek kerékpárosok és gyalogosok voltak a részesei. Győrben, 2019. január 15-én 9 óra 7 perckor, egy 70 éves helybéli asszony közlekedett kerékpárral az Akác utcában. Haladása során - a kihelyezett Állj! Elsőbbségadás kötelező! jelzőtábla ellenére - a kereszteződésbe behajtott és összeütközött egy autóval. A második baleset Babóton történt, ahol az Ady utcában közlekedett személygépkocsival egy 51 éves szegedi férfi 15 óra 45 perckor. Haladásakor az útkereszteződésből balra akart kanyarodni, azonban nem biztosított elsőbbséget a vele szemből érkező és egyenesen továbbhaladni szándékozó kerékpárosnak, így elütötte őt. A balesetekben a kerékpárosok megsérültek, őket a mentők kórházba vitték.

Ugyanezen a napon Nyúlon, a Kossuth utcában közlekedett egy 76 éves férfi 13 óra 2 perckor személygépkocsival. Haladásakor szintén nem biztosított elsőbbséget a gyalogos-átkelőhelyen egy 23 éves gyalogosnak, akit elütött. A balesetben az asszony megsérült.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a fentiekhez hasonló baleset elkerülése érdekében az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút, akkor a kerékpárosnak kötelező azt használnia.
Az úttestre festett kerékpársáv esetén tilos a sávon kívül, esetleg a járdán haladni. Egyirányú útra, egyirányú kerékpárútra menetiránnyal szemben kerékpárral behajtani tilos! Ez alól egy kivétel van, amennyiben egyirányú úton azt kiegészítő tábla megengedi. Ez azért fontos, mert ebben az esetben tudja a másik jármű vezetője, hogy számíthat szembe forgalomra az adott útszakaszon.
Problémát jelent a kerékpárosok körforgalomba történő behajtása. Hangsúlyozandó, hogy minden körforgalom egyedi kialakítású, ennek megfelelően változhat a kerékpárosok elsőbbségi szabálya, nincs generális elsőbbségük még a gyalogátkelőhely mellett felfestett átvezetés esetén sem! Amikor részükre „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla van kihelyezve, nem kényszeríthetik ki - az úttestre folyamatos lehaladással - a vélt elsőbbséget. Esetükben nem él a kijelölt gyalogos-átkelőhelynél a gyalogosokra vonatkozó védelem.
Mielőtt kerékpárra ül valaki, fontos, hogy az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletben - amely a közúti közlekedés szabályairól szól (KRESZ) - a kerékpárosokra vonatkozó fogalmakkal, szabályokkal tisztában legyen!
A kerékpárosok és a közlekedés más résztvevője számára is fontos a jó láthatóság, észlelhetőség. Éppen ezért a kerékpár kötelező tartozékán túl a biciklisnek védő-, és láthatósági szempontból ajánlott felszerelések viselését minden esetben ajánljuk!
A gyalogos közlekedjen:

Felelősségteljesen és szabályosan: A gyalogosok köztudottan a közúti közlekedés legveszélyeztetettebb résztvevői közé tartoznak. A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie. Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs - vagy az a gyalogosközlekedésre alkalmatlan -, a gyalogosok lakott területen lehetőleg a menetirány szerint a bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben az úttesten közlekedhetnek;
Figyelmesen: A gyalogosok rendkívül sokat tehetnek azért, hogy az elütések elkerülhetők legyenek, s ne váljanak közúti balesetek sérültjévé, áldozatává. A legfontosabb, hogy legyenek tisztában a rájuk vonatkozó KRESZ szabályokkal és tartsák is meg azokat. Mozgásuk legyen kiszámítható, ne változtassanak indokolatlanul irányukon, sebességükön amennyiben közutat keresztezik, vagy közvetlen közelében gyalogolnak és csak ott keljenek át az úttesten, ahol arra a jogszabály lehetőséget teremt (legbiztonságosabb, ha a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, a forgalomirányító fényjelző készülék zöld jelzésére haladnak át). Olyan helyen, ahol a gyalogosnak a járművekkel szemben nincs elsőbbsége, csak akkor lehet az úttestre lépni, ha meggyőződött arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja.
Sokat emlegetjük a „látni és látszani” szókapcsolatot. A legtöbb halálos gyalogos baleset – sötétben, korlátozott látási viszonyok mellett – abból adódik, hogy a gyalogos nem volt látható, „beleolvadt” a környezetébe. A gyalogosnak mindent meg kell tennie a saját észlelhetősége érdekében. A sötét tónusú ruházat helyett használjon feltűnőbb, a közlekedési környezetből kiemelkedő színeket! Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén a fényvisszaverő mellény (ruházat) használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között (lakott területen belül nappali viszonyok mellett stb.) is életmentő lehet. Emellett a fényvisszaverő karszalag, matrica is láthatóvá tesz, megvédhet.
A gépkocsival közlekedőket kérjük, hogy mindig, különösen a gyalogos-átkelőhelyek közelében figyelmesen és körültekintő módon vezessenek! Az úttesten haladó kerékpárosok mellett hagyjanak megfelelő oldaltávolságot a kétkerekűek biztonságos kikerülése érdekében. Minden körülmények között tartsák be a KRESZ által előírt szabályokat!

...hogy mindenki hazaérjen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.