Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Szeptember 28. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Csornai Múzeum

Bemutatták a Szili Zárdamúzeumról szóló új könyvet

Bemutatták a Szili Zárdamúzeumról szóló új könyvet

Mind a kiadvány, mind a rendezvény jól illeszkedik abba a sorba, amely a szili születésű Beősze Antal csornai gyűjteményszervezésével indult.

Múlt szombaton az Ars Sacra Fesztivál keretében a Csornai Múzeum bemutatta a Szili Zárdamúzeumról kiadott – az országos lefedettségű TKM sorozatba illeszkedő – kötetét.

A szili polgármesteri hivatal dísztermében nagyszámban megjelent érdeklődőket Németh Péter polgármester nevében Horváth Barbara köszöntötte. Beszédében visszautalt a Zárdamúzeum múltjára, és kifejezte, hogy a közösségi összefogás eredményeképp létrejött intézményt a falu fontosnak érzi, és büszke rá.

A rendezvény első felében helyi hagyományőrző csoportok mutatták be rövid összeállítások keretében az élő népszokásokat. Elsőként az Életmód Egyesület Vadvirág kórusának rábaközi népdalcsokrot adott elő, majd a Kerényi György AMI Néptánctagozatának növendékei, a "Szili Fiúk" táncolták el a szili dúst. A kulturális műsor záróblokkjaként a Linkószer citerazenekar adta elő a „szili búcsú” című műsorát, ezúttal is nagy sikerrel.

A rendezvény második felében Aszt Ágnes, a Csornai Múzeum munkatársa vetített képes előadáson mutatta be a kötetet, majd a szerzőtársakat – Balázs Lívia, Kovács Katalin, Lengyel Oszkárné, Szalayné Galambosi Tímea – megszólítva kerekasztalbeszélgetést kezdeményezett. Ennek keretében elsőként Kovács Katalinnak, a TKME titkárának gondolatait olvasta fel Szalayné Galambosi Tímea, majd Lengyel Oszkárné mutatta be a Szili Zárdamúzeum új letéti anyagát, P. Tóth Ede halála után összeállított gyűjteményes verseskötet első kiadását. A jó hangulatú, vidám beszélgetésbe a közönség is bekapcsolódott. A rendezvény végén az érdeklődök megvásárolhatták az új kiadványt, ami a mai naptól Szilban a Polgármesteri Hivatalban és a Zárdamúzeumban, valamint Csornán, a Csornai Múzeumban is elérhető 600,- Ft-os áron.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.