Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 27. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Betelt a pohár az IMF-nél? - gyengül a forint

Betelt a pohár az IMF-nél? - gyengül a forint

Gyengülésnek indult a forint, miután az origo.hu információi szerint az IMF csak akkor foglalkozik Magyarországgal, ha gyökeres gazdaságpolitikai fordulatot lát. A portál értesülése szerint betelt a pohár a Valutalapnál, miután a kormány IMF-ellenes kampányba kezdett. Az origo.hu úgy értesült, hogy
elmérgesedett a viszony az IMF és a magyar kormány között, a nemzetközi szervezetnél házon belül már arról beszélnek, hogy gyakorlatilag szakítottak a magyar kormánnyal.


Buró Szilárd, az Equilor devizapiaci kereskedője azt mondta, szerinte a forintgyengülés csak egy hirtelen reakció, a hír hatása vélhetően nem lesz tartós a devizapiacon. A jegyzés az euróval szemben 282 forint fölé került.

Az IMF-ellenes hirdetések ügye a Valutaalap október 9-14. között, Tokióban zajló közgyűlésén is előkerült, Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter és Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára odakint fejmosást kaptak két IMF-vezetőtől is.

A mostani megszorítások a Valutaalap szemében nem jelentenek fordulatot. Az intézkedéscsokor szerkezete ugyanis durván növekedésromboló, az adóemelések dominálnak benne, a kiadási oldalon alig vannak lépések. Az IMF-nél úgy látják, az államadósság hosszú távú finanszírozhatóságát most leginkább az eltűnt növekedés veszélyezteti, Orbán Viktor és Matolcsy György csomagjai tovább rontanak a helyzeten, hiába hozzák lejjebb a hiányt. A Valutaalap a szintén most bejelentett intézkedést, a bankadó szintjének fenntartását is rossz ötletnek gondolja. A kormány ráadásul egy új sarcot, a pénzügyi tranzakciós illetéket is a bankszektorra terheli, amelyek mind a hitelállomány leépülését fogják fokozni, tovább rontva a növekedési kilátásokat. A kiszámíthatatlan gazdaságpolitika is marad, ez pedig a beruházások süllyedésén keresztül rombol.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk