Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Május 21. 10:57, kedd | Belföld
Forrás: mti

Délutántól ellenőrzi a beérkezett levélszavazatokat az NVI

Délutántól ellenőrzi a beérkezett levélszavazatokat az NVI

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) kedd délutántól ellenőrzi a beérkezett levélszavazatokat. Eddig 9107 levélszavazatot adtak le, ebből 2156-ot külképviseleteken, 6951-et pedig levélben juttattak vissza az NVI-hez.

A sem Magyarországon, sem más uniós országban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán, amennyiben május 2-áig felvetették magukat a névjegyzékbe.

Az NVI-hez az első levélszavazatok a múlt héten szerdán érkeztek meg. A Kárpát-medencében lévő külképviseletekről - amennyiben a leadott levélszavazatok száma indokolja - a szavazás előtt legalább egyszer hazaszállítják az urnában lévő voksokat, hogy az NVI elvégezhesse az ellenőrzésüket.

A levélszavazatok feldolgozásának első lépéseként felbontják a külső, szállító borítékot, és az azonosító nyilatkozat tartalmát a levélben szavazók névjegyzéke alapján ellenőrzik, szükség esetén a polgárok személyi és lakcímadatait tartalmazó, illetve a magyar állampolgárságot igazoló okirat nyilvántartásában, valamint az állampolgársági ügyekben eljáró szerv megkeresése útján is.

Ha az azonosító nyilatkozaton feltüntetett adatok a levélben szavazók névjegyzékében, illetve nyilvántartásokban szereplő adatokkal megegyeznek, a szavazatot tartalmazó borítékot - felbontás nélkül - félreteszik. Ezt ugyanis csak a szavazás lezárulta után, vasárnap este hét órától lehet felnyitni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt