Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 25. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Dől az e-útdíj az államkasszába

Dől az e-útdíj az államkasszába

Július elsejétől a három és fél tonnánál nehezebb tehergépjárművek vezetőinek használatarányos útdíjat, úgynevezett e-útdíjat kell fizetni a hazai gyorsforgalmi és főutakon, Békés megyében a 44-esen és a 47-esen, illetve egyes három számjegyű utakon.A rendszer bevezetése óta országszerte 34 milliárd 687 millió forint folyt be az államkasszába.

Szeptember 18-áig összesen 28 ezer 357 ügyfelet és 98 ezer 925 gépjárművet érintett az e-útdíj. Ha százalékos összehasonlításban nézzük, akkor viszonylati jeggyel az érintettek 65,8 százaléka, fedélzeti egységen (OBU) keresztül 34,2 százalék intézte a befizetést — tájékoztatta a lapot Kibédi-Varga Lajos, az e-útdíj szakmai projektszóvivője. Hozzátette, Békés megyében két saját ellenőrző autó, valamint a rendőrség egyes gépjárművei figyelik a befizetést. A Viharsarokban harminc helyszínen vehető meg a viszonylati jegy.

Kibédi-Varga Lajos elmondta, a tapasztalatok alapján a hazai fuvarozók hamar megtanulták a rendszer használatát, ez a regisztrált felhasználók és tehergépjárművek növekvő számából is látszik. Megtudtuk, egyre erősödik a bizalom a fedélzeti eszközzel történő bevallási mód iránt. A regisztrált gépjárművek mintegy fele, a megszolgált útdíj összegére vetítve a díjfizetésre kötelezettek egyharmada már felismerte a fedélzeti eszközzel történő díjfizetés előnyeit.

Több mint két hónap működési tapasztalatai alapján kirajzolódnak azok a tipikus felhasználói hibák, melyekre odafigyelve elkerülhetők a súlyos bírságok. Ezek közül az első, hogy a viszonylati jegy csak a kifizetést követően jogosít fel úthasználatra. A megváltott és kifizetett viszonylati jegy kizárólag a megtervezett útvonalra, egy irányban biztosít egyszeri úthasználati jogosultságot — hangsúlyozta a szakember. Elmondta, fedélzeti eszköz segítségével történő fizetés esetén, az utazás megkezdése előtt mindig érdemes ellenőrizni, hogy a OBU megfelelően működjön, az eszköz hozzá van-e rendelve a járműhöz, továbbá, hogy rendelkezésére áll-e az utazáshoz szükséges összeggel feltöltött egyenleg.

A lap megtudta, az őszi időszakban az úthasználati jogosultságokra vonatkozó fokozott ellenőrzések várhatók, a jogosulatlan úthasználat szankciója közigazgatási bírság. Szeptembertől jelentősen emelkedtek a bírságtételek, melyek az útdíj megfizetésének elmulasztása esetén 140-165 ezer forintig terjednek. Az is büntetésre számíthat, aki alacsonyabb díjkategóriájú járműre (tehát például négytengelyes helyett kéttengelyes tehergépkocsira) váltja meg a jogosultságot, ebben az esetben a büntetési tételek 80-110 ezer forint közt változnak. A szabályszegők helyszíni megállítás során, vagy az objektív felelősség elve alapján vonhatók felelősségre, a bírságolást a rendőrség végzi.

A békéscsabai Áchim Mihály Miklós, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének tagja elmondta, hogy a szállítmányozással foglalkozó cégek sokszor panaszkodnak arra, az egyes utak csak nehezen tervezhetők, megesik, a GPS feleslegesen küld hibaüzenetet, túlszámlázás következik be. Egyetért azzal a törekvéssel, hogy az úthasználatért csak utólagosan fizessenek, mert most egy letéti számlára nagy összegeket utalnak, amit nem használnak fel, és csak hónapokkal később kapnak vissza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton