Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Szeptember 02. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Duna House: augusztusban megugrott az adásvételek száma az ingatlanpiacon

Duna House: augusztusban megugrott az adásvételek száma az ingatlanpiacon

A júliusi mélypont után augusztusban emelkedett az adásvételek száma a lakáspiacon, az új lakáscélú jelzáloghitelek összege nem változott érdemben az előző hónaphoz képest - közölte a Duna House ingatlanközvetítő a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapjára csütörtökön felkerült becslésében. Augusztusban 9748 lakás cserélt gazdát és a kihelyezett jelzáloghitelek összege 90 milliárd forint körül alakult.

A cég által augusztusra becsült 9748 lakóingatlancsere az előző hónaphoz képest 8 százalékos emelkedés, az előző év azonos időszakához képest 14 százalékos csökkenést jelent. Az előzetes adatok elmaradnak az elmúlt öt év átlagos forgalmától.

A rezsiköltségek változása az ingatlanpiacon elsődlegesen a keresleti oldalon jelentkezett azonnal, a kínálatban a következő hónapokban várhatóan folyamatosan erősödő hatással lesz a piacra - írták.

A szakemberek pozitív jelként értékelik az előző hónap mélypontjáról való emelkedést és további bővülést várnak az őszi ingatlanpiacon, ami hagyományosan erősebb a nyári hónapoknál.

A Duna House becslése szerint az utolsó nyári hónapban a júliusival megegyező összegű, 90 milliárd forintnyi volt a jelzáloghitelezés összege. Az MNB júliusi jelzáloghitelpiaci adatai 91,8 milliárd forintot mutattak, tavaly augusztusban pedig a bankok 110 milliárd forint jelzáloghitelt helyeztek ki.

Az éves szintű csökkenést az ingatlanpiac nyári lassulása és a zöldhitel lassabb kifutása okozta - jelezték.

Az éves tranzakciószám az idén várhatóan elmarad a cég korábbi 150 ezres becslésétől - mondta az MTI érdeklődésére Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A Duna House által kiadott becslés évközi, megközelítő adatot mutat, a cég által közvetített ingatlanok havi tranzakciószámát és a DH becsült piaci részesedését veszi alapul.

A Duna House részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír szerdán 480 forinton zárt, az elmúlt egy évben árfolyama 420 és 608 forint között mozgott.

Fotó: Pixabay

Címkék: ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.