Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Január 14. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Életveszélyes a Balaton jege

Életveszélyes a Balaton jege

Életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni - figyelmeztetett a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrségi honlapon.

Azt írták: a tó parti sávjának egyes részein és a kikötőkben csütörtök hajnalra kialakult jég mindössze 1-3 centiméter vastag, így alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra.

A szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog - hangsúlyozták.

"A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert" - közölték.

Kitértek arra is, hogy jeges vízből mentett embert nem szabad azonnal túlfűtött, meleg helyre vinni, a jeges ruházatától megszabadítva fokozatosan kell felmelegíteni és orvosi ellátásban kell részesíteni.

Felhívták a figyelmet arra, hogy "tilos a szabad vizek jegén tartózkodni: éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, kikötőkben és veszteglőhelyeken, valamint folyóvizeken".

A rendőrök fokozottan ellenőrzik a jégen tartózkodás szabályainak betartását. A szabályszegőket rajtuk kívül a közterület-felügyelők, a halászati őrök és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv ügyintézői is figyelmeztethetik, de 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy szabálysértési eljárás indítása mellett akár 150 ezer forint pénzbírsággal is sújthatják - olvasható a közleményben.

Címkék: balaton, jég

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során