Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Május 21. 15:07, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elfogadta a kiberbiztonsági politika főbb elveit az orosz biztonsági tanács

Elfogadta a kiberbiztonsági politika főbb elveit az orosz biztonsági tanács

Jóváhagyta a létfontosságú információs infrastruktúra biztonságpolitikai keretrendszerének tervezetét az orosz biztonsági tanács - jelentette be Nyikolaj Patrusev, a testület titkára újságíróknak pénteken Moszkvában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a tanács ülésén célszerűnek nevezte fontolóra venni egy állami információvédelmi rendszer létrehozását a kormányzat és az államigazgatás információs infrastruktúrájának fenntartható működése érdekében. Elmondta, hogy Oroszország kritikus infrastruktúráját az elmúlt időben állami szinten megszervezett, célzott és összehangolt külső támadások érték. A kiemelt célpontok között a kormányzati portálokat, a médiumokat, a pénzintézeteket, a szociális szempontból fontos, tömegesen használt portálokat és hálózatokat nevezte meg.

"Elmondhatjuk, hogy az ellenünk irányuló kiberagresszió, valamint általában az Oroszországgal szembeni szankciók kudarcot vallottak" - mondta Putyin.

Azt hangoztatta, hogy az orosz fél az elmúlt években elvégzett szisztematikus munka eredményeként felkészült ezekre a támadásokra. Szavai szerint Oroszország nemcsak az információs infrastruktúráját védte meg, hanem saját technológiát is létrehozott.

Putyin ugyanakkor egy 2021-ben elvégzett ellenőrzésre hivatkozva azt mondta, hogy az állami szervek információs rendszereinek és kommunikációs hálózataik erőforrásainak többsége sebezhető tömeges támadások és romboló célzatú külső befolyás révén, különösen a legújabb generációs külföldi technológiák bevetése esetén.

"Meg kell erősítenünk a hazai digitális tér védelmét - itt nem lehetnek gyenge pontok. Elvi fontosságú a bizalmas információk és a polgárok személyes adatai kiszivárgásának kockázatát minimalizálni, egyebek között a hivatali, a kommunikációs és a hírközlési berendezések használatára vonatkozó szabályok ellenőrzésének megszigorítása révén" - hangoztatta Vlagyimir Putyin.

Mint mondta, a kibervédelem jogi kerete érezhetően fejlődött Oroszországban, ami lehetővé tette a hatékonyság javítását, de a kihívások és a fenyegetések jellege dinamikusan és gyorsan változik. Emlékeztetett rá, hogy 2025-től az orosz állami szférában tilos lesz a külföldi információbiztonsági eszközöket használni.

Megismételte, hogy az orosz technológiai szuverenitás megerősítése érdekében a kormánynak a lehető leghamarabb meg kell teremtenie a modern orosz elektronikai komponensbázist, biztosítania kell az ehhez szükséges saját technológiai felszerelés kifejlesztését és bevezetését, beleértve a szoftver- és hardverkomplexumok gyártásához szükséges eszközöket is. Ehhez, mint mondta, igénybe kell venni a korábban meghirdetett "Digitális gazdaság" nemzeti program eszközeit és forrásait.

Putyin közölte: javaslatokat vár arra vonatkozóan, hogy miként lehet ösztönözni az importhelyettesítést ezen a területen, de arra is, hogy hogyan lehet a versenytársakat megelőzve saját, egyedi termékeket előállítani. A legfontosabb feladatok közé sorolta a külföldi szoftverek, számítástechnikai eszközök és távközlési berendezések használatához kapcsolódó kockázatok radikális csökkentését.

Patrusev pedig arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok által támogatott online anonimitás megkönnyíti a kiberbűnözők tevékenységét és a rosszindulatú szoftverek ellenőrizetlen terjedését. Mint mondta, az Oroszország elleni kibertámadásokban gyakran vesznek részt a nyugati országok által anyagilag motivált hackerek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez