Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Augusztus 14. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Csorna Önkormányzat

Elmarad az idén a csornai búcsú, az önkormányzat augusztus 15-től nem engedélyezi a szabadtéri rendezvényeket sem

Elmarad az idén a csornai búcsú, az önkormányzat augusztus 15-től nem engedélyezi a szabadtéri rendezvényeket sem

Polgármesteri tájékoztató

Csorna Város Önkormányzata az elmúlt évtizedekben mindig hangsúlyt fektetett arra, hogy a rendezvénynaptárában szereplő zenés-táncos rendezvények biztonságos és rendezett körülmények között nyújtsanak élményt a szórakozni vágyó csornai és környékbeli polgároknak. Az idén is így tervezte az önkormányzat vezetése, így készültünk. A 2020. évi búcsúi rendezvény megtartását is tervezte a város, 40/2020. (VI.26.) számon döntést is hozott arról a képviselő-testület, hogy az idei búcsú időpontját 2020. augusztus 20-21-22-23 napjaira tűzi ki és az elmúlt hetekben az ünnepi időszakra vonatkozóan a jegyzői hatósághoz is érkezett be rendezvények tartására irányuló engedélykérelem.
A járványügyi helyzet valamivel több, mint egy héttel ezelőtt, ismét romlásnak indult. Szakértők szerint „a járvány második hullámának elején vagyunk. Vége a viszonylagos nyugalomnak, a járványügyi adatok alapján a koronavírus újra terjedésnek indult Magyarországon. Ha a tendencia folytatódik, akkor heteken belül kialakulhat olyan állapot, mint márciusban volt, amikor a kormány kihirdette az országos veszélyhelyzetet. Most már kezdhetünk aggódni.” Elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a vírus nem egy-egy gócpontban, hanem egyszerre több megyében is jelentkezik.
Meg kell előzni, hogy olyan járványügyi helyzet alakuljon ki a városban, mely veszélyeztetné a szociális, köznevelési és oktatási intézmények, 2020. szeptember 1. napját követő, hagyományos oktatási rendben történő megnyitását és az óvodák, valamint a bölcsőde megszokott rendben történő működtetését.
A Helyi Operatív Törzs rendkívüli ülésén a kórház, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a közegészségügyi hatóság, a járási hivatal, a városüzemeltetés, a szociális központ képviselői, vezetői mind egyhangúlag úgy értékelték, hogy aggályos lenne bármilyen, nagy létszámú, különösen zárt térben tartott rendezvény megtartása, vagy olyan nyílt területen történő rendezvény megtartása, ahol a szociális távolságtartás és a látogatók létszámának korlátozása előreláthatólag nem biztosítható, nem megoldható. Az ilyen típusú rendezvényekre fokozott terhet róna az idelátogatók, szórakozni vágyók dömpingje, tekintettel arra, hogy az elmúlt néhány hétben több megyebeli településen is elmaradtak, a település vezetése által lemondásra vagy a jövő esztendőre elhalasztásra kerültek a helyi rendezvények, búcsúk, város- és falunapok, fesztiválok, hagyományőrző események.
Aggályos lenne a rendfenntartás mindazon látogatók tekintetében, akik kiszorulnak a rendezvényhelyszínekről, akiknek távozniuk kellene. E körülmények mind hordozzák a fokozott érintkezés, a nem megfelelő szociális távolságtartás lehetőségét és a nagyszámú közeli kontaktus miatt pedig egy esetleges fertőző vagy netán szuperfertőző megjelenésével a tömeges megbetegedés, a város koronavírus gócponttá válásának veszélyét.
Ez a tendencia látszik folytatódni a jövő heti hosszú hétvégére eső rendezvények kapcsán is.
A fenti körülményekre tekintettel Csorna Város Önkormányzatának képviselő-testülete rendkívüli ülést tartott, melynek témája a 2020. augusztus 15. napja utáni rendezvények kérdése volt és a szükséges döntéseket a képviselő-testület meghozta.
Ezúton tájékoztatom a lakosságot, minden érintettet, hogy Csorna Város Önkormányzata Képviselő-testületének a mai napon hozott határozata alapján az idei, 2020-as esztendőben a búcsú-vásár elmarad, nem kerül megtartásra.
Tájékoztatom továbbá Önöket, hogy 2020. augusztus 15. napjától visszavonásig közterületeken, önkormányzati bérelt területeken zenés-táncos vagy egyéb rendezvények tartását a Képviselő-testület nem engedélyezi, így a 2020. augusztus 20. napjával kezdődő hosszú hétvégére a csornai Camping területére tervezett zenés-táncos rendezvények sem kerülnek megtartásra.
Kérem tájékoztatásom megértő tudomásul vételét!
Csorna, 2020. augusztus 13.
​Tisztelettel:
​dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester

Eddig tartott a Csorna Város Facebook oldalán megjelent hivatalos tájékoztató.

A döntés nyilvánosságra hozása után a Pántlika Néptáncegyüttes vezetése bejelentette, hogy az augusztus 16-ai műsoruk ZÁRT KAPUS ELŐADÁS lesz! / csak a fellépők mehetnek be a parkba/

"Döntésünket azzal indokoljuk, hogy a táncosok hónapok óta nagyon sokat és keményen készültek, hogy a pandémia múlásával újra színpadra állhassanak, bemutatkozhassanak a közönségnek!"- írták Facebook oldalukon.
A műsorról videofelvétel készül, melyet több alkalommal vetítenek majd, valamint egyes részletek online nézhetőek az est folyamán!

A döntés heves vitát robbantott ki, a város Facebook oldalán, többen is élesen fogalmaztak. A vírus tavaszi első hulláma sok sérelmet és kárt okozott. A gazdaság egy jelentős része leállt, vagy erősen visszaesett, a kijárási korlátozás komoly feszültségeket is okozott. A digitális oktatásnak hívott iskolabezárás sok esetben alig megoldható feladatok elé állította a családokat. A járvány elterjedése azonban a Közép-Európához tartozó más országokhoz hasonlóan meg sem közelítette a jósolt szintet, vagy azt, ami például Olaszországban vagy Spanyolországban bekövetkezett. Most újra megkezdődtek a jóslások a második hullám megindulásával kapcsolatban. Mivel az emberek valós magyarázatot, alapvető információkat sem kapnak meg a vírushelyzetről, csak utasításokat arról, hogy miben korlátozzák az életüket, ezt láthatóan már nehezebben viselik. Egyre kevesebb embert látni maszkban, egyre többen háborodnak fel azon, hogy például a focimeccseken korlátozás nélkül akárhány néző jelen lehet, bármit csinálhat, a választott vezetők pedig tüntetően nem hordanak maszkot, és fittyet hánynak a távolságtartásra. Ha valakinek lehet, másnak miért nem lehet, kérdezik az emberek. Miközben mindannyiunknak az az érdekünk, hogy a vírus ne terjedjen, ne veszélyeztessen életeket. Valószínűleg hiteles tájékoztatással, az embereket partnerként kezelve nem csak parancsra, hanem józan belátásból is vigyáznánk magunkra. Aki pedig nem teszi, vagy sérti a szabályokat, azt szankcionálni kell. Mindegy, hogy kicsoda, mindegy, hogy hol, mindegy, hogy miért. Máskülönben hogy várható el fegyelmezettség az emberektől?

Fotó: Kisalföld

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.