Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 18. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emelkedik a gyümölcsösök ára

Emelkedik a gyümölcsösök ára

Az ingatlanügynökségek szerint megélénkült a gyümölcsös ültetvények iránt a kereslet, a népszerűségi listát a kajszi- és az őszibarack, valamint a dió és mogyoró vezeti.

Az alma-, körte-, szilva-, meggy- és cseresznyeültetvényeken sem nehéz túladni - írja a Napi Gazdaság.

Első körben a már termőre fordult málna- és bodzaültetvények keltették fel a vevők érdeklődését, mostanra szinte minden gyümölcsös kapóssá vált. Különösebb reklám sem kell a területnek, az ingatlanpiaci szakértők szerint a területek gyorsan elkelnek. Az árak az ország szinte minden pontján az elmúlt időszakban tovább emelkedtek. Van, ahol a növekmény megközelíti a 20 százalékot, itt a csekély kínálat az árfelhajtó.

A legkelendőbbek a korszerű, kordonos művelésű, már termőre fordult, öntözhető ültetvények, ám a Dunántúlon, elsősorban a Balaton környékén és a határ menti régióban a jó termőhelyi adottságú, újratelepítést igénylő birtokokat is keresik. Ugyanakkor az olcsóbb munkaerő miatt az ország keleti fele is népszerű. Különösen Tokaj-hegyalján nőtt meg az érdeklődés az eladó területek iránt. Itt szinte azonnal, alku nélkül elviszik az olyan birtokokat, amelyeken különböző fajtájú, egymás után termő gyümölcsfák állnak.

Az árakat erősen alakítja, hogy az adott terület mennyire fagyveszélyes, illetve mennyire tartozik a viharzónába. Az sem mindegy, hogy a gyümölcsösnek milyenek a közlekedési kapcsolatai, van-e bérelhető hűtőház, raktár, esetleg feldolgozó a közelben. Miután a külföldiek is szemezgetnek a piacon, felment az ára azoknak a belterületi ingatlanoknak, amelyeken gyümölcsös található, illetve telepítésre alkalmas. Az elmúlt hónapokban több Vas és Zalai megyei településen, gyors egymásutánban értékesítettek olyan telkeket, amelyeken évekig nem sikerült túladni. A Balaton-felvidéken a zártkertként nyilvántartott, korábban alig keresett területek ára is emelkedett az elmúlt időszakban. A hektáronkénti átlagárak 1,2−1,4 millió forint között mozognak, de egy-egy korszerű, gépekkel is művelhető és öntözhető birtokért ennek a dupláját is elkérik, pláne ha a területen különböző kiszolgáló létesítmények is vannak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk