Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Június 01. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: mti/fotók: MTI/Balogh Zoltán

Felavatták a Hableány áldozatainak emlékművét

Felavatták a Hableány áldozatainak emlékművét

A Hableány sétahajó tragédiájának második évfordulója alkalmából felavatták a baleset áldozatainak emlékművét hétfőn Budapesten, a szerencsétlenség helyszínén, a Margit híd pesti hídfőjénél.

A megemlékezésen Csö Csong Mun, a Koreai Köztársaság külügyminiszter-helyettese köszönetet mondott a magyar kormánynak, a hatóságoknak, a magyar népnek, hogy mindent megtettek az áldozatok megmentéséért, felkutatásáért. Megköszönte azt is, hogy sokan imádkoztak az áldozatokért.

A politikus hangsúlyozta: az áldozatok családtagjainak különösen fájdalmas, hogy a világjárvány miatt az elmúlt időszakban nem kereshették fel a tragédia helyszínét.

Csö Csong Mun kifejezte reményét, hogy a baleset után indult bírósági eljárás megnyugvást hoz a hozzátartozóknak, és a pandémia elmúltával, a baleset harmadik évfordulóján már ellátogathatnak az érintettek Budapestre.

Arról is szólt: továbbra is feladatuknak tekintik a tragédia máig eltűntként kezelt áldozatának a felkutatását, hogy visszaadják a családjának.



Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében úgy vélekedett: a közös baj nemhogy nem törte meg, hanem tovább mélyítette, barátsággá érlelte a koreai és a magyar nép kapcsolatát.

Az mondta: egész Magyarországot megrendítette a hajóbaleset, amelynek során 28 életet nyeltek el a Duna habjai. Emberfeletti erőfeszítést tettek mindazok, akik részt vettek a mentésben és az áldozatok felkutatásában.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy emberemlékezet óta nem történt hasonló baleset Magyarországon, annak ellenére, hogy nap mint nap hajók százai szelik a magyar folyókat.

Különösen fájdalmasnak nevezte, hogy az áldozatok többsége olyan koreai állampolgár, aki vendégként érkezett Magyarországra.

Úgy fogalmazott: ebben a helyzetben "a koreai testvérnépet ért veszteséget teljes egészében a magunkénak érezzük, fájdalmuk a mi fájdalmunk, gyászuk a mi gyászunk".

Magyar Levente a kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.



Az emlékműre - egy több mint 7 méter hosszú és másfél-két méter magas szürke gránittömbre - rávésték a baleset valamennyi áldozatának nevét. A neveket külön-külön egy-egy spotlámpa világítja meg.

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Az ügyben az ügyészség a Viking Sigyn szállodahajó ukrán hajóskapitányát teszi felelőssé a tragédiáért. A férfival szemben 2019 novemberében emelt vádat az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során