Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Október 31. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Fokozottan ellenőrzi a piacokat a NAV

Fokozottan ellenőrzi a piacokat a NAV

A nyugtaadást és a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a következő hetekben ellenőrzi a piacokon, vásárcsarnokokban árusítókat. A revizorok elsősorban a nyugtaadást és a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják Győr-Moson-Sopron megyében is. Az önkéntes jogkövetés elősegítésére a NAV előzetesen felhívja az érintettek figyelmét a fokozott ellenőrzésre.

A NAV munkatársainak folyamatos jelenlétére számíthatnak a vállalkozások a megyei vásárokon, piacokon. A tapasztalatok szerint ugyanis míg az online pénztárgépre kötelezetteknél csökkent a mulasztók száma, addig a kitelepüléseken a kiszabható akár egymillió forintos bírság ellenére még mindig többen kockázatnak, és nyugta nélkül adják termékeiket. A nyári ellenőrzéssorozat alatt Győr-Moson-Sopron megyében a nyugtaadás elmulasztása az esetek nyolcvanöt százalékában piacokhoz, vásárokhoz kötődött.

Az ellenőrzésekre munkaidőtől függetlenül bármikor lehet számítani. A NAV az előzetes kockázatelemzés és a revizorok helyszíni megfigyelése alapján kiválasztott vállalkozásokat vizsgálja.

A kereskedőknek ideiglenes kitelepüléseken nem kötelező online pénztárgépet használni, de kézzel kiállított nyugtát vagy számlát ilyenkor is adni kell a vásárlóknak. Az egyébként pénztárgépet üzemeltetőknek a kitelepülésen kiállított kézi nyugták adatait nem kell utólag rögzíteniük a pénztárgépben, de a könyvelésben természetesen szerepeltetni kell.

A NAV honlapján „A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai” című információs füzetben bővebb információt találnak az érintettek, illetve segítséget kérhetnek adókötelezettségeik szabályos teljesítéséhez a +36-40/42-42-42-es telefonszámon és a NAV ügyfélszolgálatain.

Címkék: adó, nyugta, piac, vásár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

Lomtalanítás Rábatamásiban

Hulladékot csak rábatamási lakcímmel rendelkező személy adhat le.

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Május egytől új nyitvatartással látogathatók a nemzeti park bemutatóhelyei

Lászlómajor Bemutató Majorság és az öntésmajori Hanság Élővilága Kiállítás.

2024. Április 30. 16:00, kedd | Helyi

Útlezárás és parkolási korlátozás Csornán a majális miatt

Felhívás