Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: MTI

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény felidézi, az Edda zenekar Miskolcról indult 1974-ben Griff néven. A csapat több tagváltáson és "újjászületésen" esett át, ma olyan zenészek alkotják, mint Pataky Attila, Alapi István, Gömöry Zsolt és Kicska László.

Müller Péter Sziámi a magyar alternatív kultúra egyik meghatározó egyénisége, aki még 72 évesen is képes a folytonos megújulásra. Költő, dalszerző, énekes, filmrendező, színész, kulturális szakember.

A nevéhez köthető az URH, a Kontroll Csoport, Sziámi (eredetileg Sziámi Sziámi), a Szakcsi Lakatos Bélával közös Pianissimo! duó, a Kirschner Péterrel közös Felevad duó. Jelenleg is turnézó zenekara a Müller Péter Sziámi AndFriends.

Galler András, azaz Indián a legnépszerűbb magyar videóklip-rendező, 32 éve tartó pályája alatt mintegy 800-900 videóklip elkészítéséért felelt Szőke János operatőri munkája mellett. A Kiss Áronnal közösen alapított Los Tiki Pictures a zenei kisfilmek mellett ismeretterjesztő sorozatok, reklámok, mozifilmek készítésével is foglalkozik.

A nevéhez fűződik egyebek mellett a Voice és A Nagy Duett kisfilmjeinek elkészítése, 2008-ban a Jack Jack zenekarról szóló dokumentumfilm rendezője volt, 2023-ban a Varrat című magyar dokumentumfilmben tűnt fel.

A Fonogram-díjakat - az életműdíjak kivételével - múlt szombaton adták át a budapesti Barabás Villában; az eseményen elismerést vehetett át többek közt a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, a Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is.

Címkék: fonogram

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat: