Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Április 04. 09:29, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Franciaországban 6500 fölött a koronavírus miatt elhunyta száma

Franciaországban 6500 fölött a koronavírus miatt elhunyta száma

Franciaországban 6500 fölé emelkedett a koronavírus-járvány áldozatainak száma: az elmúlt 24 órában 588-an vesztették életüket kórházban a fertőzés miatt, ami az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti,

és ezzel 5091-re emelkedett a kórházban elhunytak száma, míg az idősotthonokban a járvány kezdete óta legalább 1416-an haltak meg - derül ki az egészségügyi hatóságok péntek esti összesítéséből.

Az idősotthonokban élő 700 ezer embert illetően csak csütörtökön kezdtek adatokat közölni a francia hatóságok, jóllehet az egészségügyi dolgozók napok óta tragikus állapotokról számolnak be. Több helyen az ápolók beköltöztek az intézményekbe, és a járvány végéig nem hagyják el azokat, hogy így óvják meg a fertőzésveszélytől a rájuk bízott ápoltakat.

Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse elmondta: a 64 338 regisztrált fertőzött közül 27 432-en vannak kórházban, ami 1186-tal több mint csütörtök este. Az idősotthonkban 17 800 új Covid-19 betegről tudni. Az intenzív osztályokon 6662 súlyos állapotban lévő beteget látnak el, ami 263-mal több mint 24 órával ezelőtt.

A súlyos betegek harmada hatvan év alatti, 93-an közülük harminc évnél is fiatalabbak. Hatvan százalékuk pedig 60 és 80 év közötti.

Az illetékes hangsúlyozta: még soha nem ápoltak egyszerre ugyanazzal a betegséggel ennyi súlyos állapotban lévő beteget intenzív osztályokon.

Jóllehet a súlyos esetek száma hétfő óta egyre kisebb mértékben nő, és március 1. óta 14 008-an gyógyultak távoztak a kórházakból, közülük 1580-an pénteken, Jérome Salomon úgy vélte: "még nem értük el a görbe tetejét".

"Az elmúlt napokban kisebb volt a roham a sürgősségi osztályokon, kevesebben hívtak házhoz orvost, de korai lenne még következtetéseket levonni" - hangsúlyozta a szakember.

A párizsi közkórházak központi igazgatósága szerint a fővárosban hétfőn várható a járvány tetőzése.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter pénteken bejelentette: az érettségizők idén nem tesznek záróvizsgát, az érettségi bizonyítványukat a negyedéves vizsgáik alapján kapják meg.

A tárcavezető elmondta: a minisztérium nem tudja szavatolni, hogy júniusban meg lehet tartani az írásbeli vizsgákat megfelelő körülmények között mindenhol, ezért a kormány úgy döntött, hogy az első három negyedév záróvizsgáinak átlaga alapján kapják meg a diákok az érettségi jegyeiket.



Christophe Castaner belügyminiszter péntek este megerősítette: egész hétvégén fokozottan ellenőrzi a rendőrség országszerte a koronavírus-járvány miatt életbe léptett kijárási korlátozásokat annak érdekében, hogy senki ne utazzon el az otthonából a tavaszi szünet kezdetén. A rendőrök nemcsak megbüntetik a szabályszegőket, hanem a pályaudvarokon igazolás nélkül nem engedik meg senkinek, hogy vonatra szálljon, az utakról pedig visszafordítják az engedély nélkül közlekedő gépkocsikat. A tárcavezető azt is elmondta, utasította a megyei prefektusokat, hogy rendeltben tiltsák meg vidéki házak kiadását a karantén idején.

A korábban a védőfelszerelés hiánya miatt sztrájkkal fenyegetőző rendőri erőknek csaknem egymillió maszkot oszt szét a belügyminisztérium.

Franciaországban március 17-én léptek életbe kijárási korlátozások, szakemberek pedig már figyelmeztettek, hogy legalább április végéig szükség lesz rájuk. Az egészségügyi minisztérium szerint a korlátozások csak akkor oldhatók fel, amikor az ellátórendszer felkészült a lakosság tömeges szűrésére. A korlátozások továbbra is engedélyezik a lakhely elhagyását munkahelyre való eljutás, valamint naponta egyszer egy órára egy kilométeres távolságban létfontosságú élelmiszerek vásárlása vagy gyógykezelés céljából, és nem tiltja a lakhelyhez közeli, egyénileg végzett sporttevékenységet és állatsétáltatást sem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez