Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Július 23. 15:00, hétfő | Helyi
Forrás: Csornai Korona Polgári Együttműködés Egyesület

Hagyományőrző Kirakodó vásár Csornán

Hagyományőrző Kirakodó vásár Csornán

Régi vásárok hangulatát idézték fel Csornán

Egész napos hagyományőrző "Kirakodó vásárra" hívták a szervezők a csornaiakat és az érdeklődőket vasárnap. A program ötletgazdája és szervezője a Csornai Korona Polgári Együttműködés Egyesület néhány lelkes tagja volt. Az egyik szervezővel, Márkus Mariann-nal beszélgettünk a rendezvény után.

- Mi volt a rendezvény célja?

- Emlékeztetni szerettük volna az embereket a régi időkre. Az idősebbek számára fel akartuk eleveníteni a régmúltat, amit személyesen is átéltek, a fiataloknak meg be szerettük volna mutatni a múlt egy darabját. A vásáron őstermelők és kézművesek árulták a portékáikat, volt itt kecskesajt, méz, mézeskalács, rábaközi perec, házitej, zöldség, gyümölcs, virág. Győrből még saját készítésű barnasört is hoztak. Vásárfiát is vehettek a kilátogatók fazekastól, vagy válogathattak a plüss kézműves munkák közül.

- A vásár mellett régi tárgyakat is kiállítottak.

- Szerettünk volna a vásár mellett a régi paraszti világ néhány emlékét is felvonultatni. Az idősek örömmel ismertek rá régi mezőgazdasági eszközökrte, amelyeket egykor használtak, a jármot, az eketaligát, a kosarakat, aratási eszközöket. A gyerekeknek nagyon tetszettek a régi traktorok. A farádi Nyusa Ferenc német és osztrák gyártmányú, saját kezűleg felújított öt traktorját hozta el bemutatni. A gyerekeket szinte alig lehett leszedni a traktorokról. A paraszti élet fontos háttere volt a kovácsműhely, abból is kaphattak egy kis izelítőt a kilátogatók. Helyben patkókat és buzogányt készítettek.

- Hogy érzi, elérték-e a rendezvénnyel kitűzött céljukat?

- Mindenképpen. Köszönöm minden kiállítónak, résztvevőnek, hogy eljöttek a hívó szavunkra. Sok örömet okoztak a látogatóknak. Köszönöm a szervezőmunkában oroszlánrészt vállaló Horváth Tiborné és Tubán Józsefné segítségét. Mivel a programot egy fillér anyagi támogatás nélkül valósítottuk meg, köszönjük mindenkinek az önzetlen segítségét a kiállított tárgyak szállításában, a szervezésben, a főzésben, hiszen a kiállítókat egy tál étellel is meg tudtuk vendégelni.
A kiállítók és a szervezők úgy búcsúztunk el egymástól, hogy biztos lesz folytatás, jövőre is megszervezzük a programot. Már most érkeztek felajánlások és jelenkezések a jövő évi programra.

Címkék: csorna, vásár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Május 03. 09:00, péntek | Helyi

Több vonalon is vonatpótló buszok járnak hétfőtől

Indulás előtt tájékozódjon!

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?