Városlista
2019. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2019. Április 15. 13:56, hétfő | PR

Hal elkészítése - piactól az asztalig

Hal elkészítése - piactól az asztalig

Frissen vásároltál halat, de nem vagy gyakorlott a feldolgozásában, előkészítésében? Íme néhány jótanács, amire jó, ha emlékszel akár vásárláskor, akár már otthon a konyhádban.

A hal rendkívül könnyen emészthető fehérjeforrás, nem terheli meg a gyomrot és a legtöbb fajtája egyáltalán nem zsíros. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, s mivel gyorsan, hamar megsül, megfő, ezért törekedjünk rá, hogy hétköznapokon is minél többször kerüljön a család minden tagjának tányérjára.

Legfontosabb a frissesség! Hal vársárláskor ez legyen a fő szempontod. A fehérhúsú halszeletek frissen gyöngyházfényűek, tapintásra ruganyosak és nedvesek. Egész halnál ügyelj arra, hogy fényes és tiszta legyen a szeme, vörös a kopoltyúja és csillogjanak a pikkelyei. Amennyiben ezek közül valamelyik kritériumnak nem felel meg, vagy a hal a vízben nem merül alá, hanem a tetején úszik, akkor nem szabad étkezés céljára felhasználni.

Ha van rá mód, akkor a halpiacra vigyél magaddal hűtőtáskát, mert a friss hal a meleg hatására még gyorsabban romlik, a mirelitet pedig a többi mélyhűtött termékhez hasonlóan nem szabad visszafagyasztani, ha szállítás közben kiolvadt.
Otthon jól záródó dobozban tedd a halat a hűtőszekrénybe, megelőzve a szagok átterjedését más élelmiszerekre. Amennyiben a vásárlás napján a halat nem használod fel, tanácsos konyhakész állapotában, gondosan, teljes felületén becsomagolva és felcímkézve lefagyasztani. Fagyasztva a hal néhány hétig tárolható, bár számolni kell a fagyás miatt fellépő kiszáradással, vízveszteséggel, enyhe minőségcsökkenéssel.
Az édesvízi halak közül a hússal táplálkozó ragadozók (pl. harcsa, fogas, csuka) sokkal ízletesebbek, mint a növényevők (pl. ponty, busa), valamint a folyókban élők is ízletesebbek, mint a tavakból származók. Ez alól kivételt képez a balatoni fogas és süllő.

A hal feldolgozása a friss, előkészített hal megmosásával indul. Ezután törölgesd teljesen szárazra, a szálkás húsú halakat pedig irdald be.

Legegészségesebb elkészítési módja a grillezés, de előtte ne feledkezz meg egy kulcsfontosságú lépésről. A hal pácolása nélkülözhetetlen mozzanat, hiszen az így lesz az elkészített hal ízletes és omlós.

A páclébe rakhatunk friss fűszernövényeket, kaprot, bazsalikomot, kakukkfüvet, rozmaringot, kapri bogyót, fokhagymát, borsfüvet, petrezselymet, paprikát, mustárt és borsot.

Grillezéskor nyugodtan hagyd rajta a szeleten a hal bőrét, így forgatás közben nem kell félned attól, hogy darabokra esik.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 16. 13:39, kedd | PR

Szigorú minőségi szabályozás a siker kulcsa

A Jánosik és Társai Kft. tavalyi árbevétele meghaladta a 14 milliárd forintot. Az idén is több mint 14 milliárd forint bevételt terveznek.

2019. Június 27. 16:00, csütörtök | PR

Konyhai eszközök, konyhai szokások, na de mekkora a konyhája?

Egy konyha berendezése rengeteg tényezőtől függhet.

2019. Június 27. 07:00, csütörtök | PR

A tölthető elemekről érthetően

A tölthető elemeket akkumulátoroknak is nevezhetjük.

2019. Június 26. 19:00, szerda | PR

Ha ablakpárkány, akkor virágok, napfény, egy kis bámészkodás…

De mire is szolgálnak a párkányok?