Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. November 27. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hasznos tanácsok a téli hónapokban közlekedőknek

Hasznos tanácsok a téli hónapokban közlekedőknek

Az ORFK-OBB egy új kiadvánnyal jelent meg. A szóróanyag a téli közlekedéssel kapcsolatban ad hasznos és megszívlelendő tanácsokat. Továbbá felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyeire, tanácsokat ad műszaki hiba esetére, továbbá közérdekű tudnivalók mellett ismerteti a segélykérő telefonszámokat is. A kiadvány hat nyelven érhető el.

Hogyan közlekedjünk a gyorsforgalmi utakon a téli hónapokban? Melyek azok a legfőbb szabályok és hasznos tudnivalók, melyeket érdemes tudnunk és megtartanunk, amennyiben télen közlekedünk? Ezekre a kérdésekre ad választ az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság legutóbbi kiadványa, mely a napokban válik elérhetővé az autósok részére.

Az „Autópálya kisokos” összesíti, hogy a téli hónapokban mire kell különösen figyelni az autósoknak.

Mindenekelőtt fontos gépkocsink felkészítése a téli közlekedésre (akkumulátor, világítás, fékrendszer, gumiabroncsok, ablaktörlő lapátok stb.). A fagyálló ablakmosó és a jégkaparó ugyancsak elmaradhatatlan kellékeknek számítanak ilyenkor. Számítsunk hosszabb menetidőre, lassúbb haladási sebességre, s tartsunk a nyári időszakhoz képest nagyobb követési távolságot. Kifejezetten ajánlott teli tankkal útnak indulni, s az előre nem látható kellemetlen eseményekre tekintettel legyen nálunk takaró, meleg ital, némi élelmiszer, s ha szükséges, akkor a gyógyszerünk is.

A téli gumiabroncsok előnyeit talán már szükségtelen említeni, de az észlelhetőség biztosítása hasonlóan fontos, amennyiben műszaki hiba, vagy egyéb ok miatt elhagyjuk a járművet (mindig vegyük fel ilyenkor a fényvisszaverő mellényt, akkor is, ha csak fél percre lépünk ki az úttestre).

Az előzőeken túl a kiadvány egyéb hasznos tanácsokat is ad, például felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyeire, tanácsokat ad műszaki hiba esetére, továbbá közérdekű tudnivalók mellett ismerteti a segélykérő telefonszámokat is.

A téli „Autópálya kisokos” 105 000 példányban készült el és a magyar, angol, valamint német nyelvek mellett román, szerb és ukrán nyelveken is elérhető.

A kiadványt alapvetően a gyorsforgalmi utakkal érintett határátkelőhelyeken, valamint az autópályák melletti benzinkutaknál és pihenőhelyeknél szerezhetik be az autósok, de az intézkedések során az autópályás rendőröktől is kaphatnak a kisokosból.

A téli 'Autópálya kisokos' magyar és idegen nyelvű változatai elérhetőek az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapján is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;