Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. December 07. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: facebook

Hatszáznál több tiltakozó aláírást adtak le a kapuvári önkormányzatnak

Hatszáznál több tiltakozó aláírást adtak le a kapuvári önkormányzatnak

Mi lesz veled Kanászerdő?

A Facebook közösségi oldalon hetek óta szervezik az ellenállást a kapuváriak által csak Kanászerdőnek nevezett terület miatt. A városban egyre fogyatkozó zöldterületek és a játszótér érdekében indult a lakossági önszerveződés. Az önkormányzat a területen építési telkeket akar kialakítani. Bár végső döntés még nincs, a tiltakozók attó félnek, hogy Kapuváron újabb zöld területet építenek be úgy, hogy a kivágott fákat nem pótolják, és megszűnik a közkedvelt futballpálya és játszótér. A kezdeményezők már 600 aláírást összegyűjtöttek a terület védelmében. Erről szól a z alábbi facebook bejegyzés, amit most mi is közreadunk, hogy minél többen szerezzenek róla tudomást.

" Kedves Kapuváriak!
Mivel a korábbi kérdéseinkre sajnos nem kaptunk választ, az egyik lakó levelet írt személyesen valamennyi képviselőnek és Polgármester Úrnak, köszönjük neki! Idézünk belőle néhány bekezdést a teljesség igénye nélkül:
"...- 2009-ben az akkori képviselőtestület 40 db facsemetét ültetett a Kanászgödörbe Kapuvár várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából. Ez csupán 6 éve volt. Nem tudták azt, hogy a 40 fa nem nőhet fel, mert helyébe házakat vagy egyebet akarnak építeni? Kinek az érdeke, hogy ilyen gyorsan megváltoztassák saját döntésüket?
-2009-ben részben alapítványi pénzből felújították a futballpályát és a játszóteret. Nem hiszem, hogy az alapítvány a házhelyek kialakítására adta a pénzt. Hat éve nem tudták, hogy itt nem gyerekeknek akarnak sport-és játék lehetőséget biztosítani, hanem házakat építeni?
-Balsay Endre erdőmérnök folyamatosan kijárt a kiserdőbe rendezni az erdőt. Nem hiszem, hogy a leendő telektulajdonosok érdekében végezte önzetlen munkáját.
- 2009. szeptemberi ÁSZ jelentés is az önkormányzatok tulajdonában lévő fejlesztésekről szól. (Ezzel ellentétes a Kanászgödörrel kapcsolatos döntés) 1.sz. melléklet (...a zöldterületeknek jelentős szerepe van a települések, kiemelten a városok környezetének alakításában...kedvezően befolyásolja a helyi klímát, a hő- és vízháztartást, a levegő szennyezettségének alakulását...)
- 2009. dec.14-i ülésen szó volt a zöld területekkel való gazdálkodásról.(Ezzel ellentétes a Kanászgödörrel kapcsolatos döntés) 2.sz. melléklet (...bővítik és javítják a zöldterületeket, fontos, hogy jó levegő legyen Kapuváron és környékén...)
-Kapuvár városi Önkormányzat képviselő testületének 13/2015.IV.28 önkormányzati rendelete. ( Ezzel ellentétes a Kanászgödörrel kapcsolatos döntés) 3.sz. melléklet (...a környezetvédelmi alap felhasználása a zöld területek védelme, növelése, fejlesztése céljából...)
- Kapuvár Integrált Településfejlesztési Stratégia (melyet a belügyminiszter is elismert) valóban nagyon jó. Kérem, olvassa el itt is a kiemelt részeket! (Ezzel ellentétes a Kanászgödörrel kapcsolatos döntés) Ha a leírtakat akarjuk követni, akkor a meglévő zöld területeket ápoljuk, és lehetőség szerint ezeket bővítjük, nem pedig kiirtjuk. 4.sz. melléklet
- A kiserdő pótlását a szennyvíztisztító mellé tervezték. Van ott az önkormányzatnak akkora területe, vagy ott is vásárolni kell? Mikor lesznek ott akkora fák, mint a jelenlegi erdőben? Úgy gondolják, ha a kapuvári ember friss levegőt akar szívni, menjen a szennyvíztisztító mellé?
- A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály Állami Főépítész véleménye összecseng az én és a több, mint 600 aláírásukkal tiltakozók véleményével.5.sz. melléklet (...a zöldterületek lakóterületekké történő átminősítése nem megoldás a jelentkező igények kielégítésére...a módosítással tovább csonkítja az amúgy is kis zöldterületeket a város önkormányzata...)
- Több, mint 600 tiltakozó aláírást adtunk le az önkormányzatnál, ami ellentmond az egyetlen érvnek, amit az itt élők ellen felhoztak ( a kilátásukkal kapcsolatban) , hiszen a Felsőmező utcában csupán 45 felnőtt él. Az aláírásokból látszik, hogy ez az egész város ügye. Örülnénk, ha a képviselőtestület inkább azt támogatná, hogy az erdőben erdei tornapálya legyen (mint volt valamikor), hiszen a mindennapos testnevelést is segíthetné.
Kérdésem: kiszámolta-e valaki, hogy mennyibe kerülne egy telek itt, ha a zöld területek pótlására fizetni kellene (mert nincs terület), az erdő pótlására is fizetni kellene (mert nincs terület), új játszótér és sportpálya létrehozása valahol (mert a kijelölt terület erre alkalmatlan)- hozzátenném, hogy a városban az egyetlen olyan játszótér, mely zöld környezetben van, és kipufogógáz sem füstöl a gyerekek arcába.
- A zöld területek pótlásával kapcsolatban pedig a következő kérdéseim lennének:
Hol és mikor pótolták
- a vásártéren beépített zöld területet
- a Harmatköz végén beépített zöld területet
- a volt Honfoglalási Emlékpark (volt Plusz áruház) beépített zöld területét
- a Penny által beépített zöld területet
- a húsgyár mögött kivágott fenyőket és akácot (az akác egy része ugyan sarjról feljött )-1 Ft-os telkek
- a szegedi parton kivágott diófasort
- a Keleti soron megszüntetett nyárfaerdőt?
Kérem, amennyiben észrevételeimre, kérdéseimre ismeri a válaszokat, írja meg!
Úgy gondolom, hogy rengeteg érvet felsorakoztattam annak érdekében, hogy képviselni tudja a Felsőmező utcai telekkialakítások felfüggesztését, valamint képviselni a több száz tiltakozó véleményét..."

Ennyi az idézet az önkormányzati képviselőknek írt levélből. Ha az önkormányzat ebben az ügyben javaslatot tesz, vagy döntést hoz, az ügyre természetesen visszatérünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!