Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. November 03. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Szuperinfó Csorna Kapuvár

Hogyan lehet megtalálni a megfelelő középfokú iskolát?

Hogyan lehet megtalálni a megfelelő középfokú iskolát?

Nyílt napok a Rábaköz középiskoláiban.

A 14 évesek zöme keveset tud az iskolarendszerről, a szülők dolgát pedig az intézményrendszer átszabása, az iskolák átnevezése és az új tantervek bevezetése nehezíti. Érdemes tehát először annak utánanézni, melyik iskolatípus milyen képzést kínál a diákoknak.

A legnehezebb döntés előtt a szakképzésbe jelentkezők állnak: 14 évesen kell határozniuk arról, milyen szakmában szeretnének dolgozni, ezért érdemes őket minél több információval ellátni a különböző szakmákról. Ha megvannak az iskolaválasztás fő szempontjai és a megfelelő iskolatípus − szakközépiskola, szakgimnázium vagy gimnázium, két tannyelvű, alapítványi, egyházi vagy magán, alternatív, sport- vagy művészeti iskola −, érdemes összeállítani a lehetséges intézmények listáját, és a későbbiekben csak ezekkel foglalkozni. Az érdeklődési kör mellett a tanulmányi eredmények is szűkítik a lehetőségeket − van, ahová esélytelen bejutni négyesekkel, máshol a szóbelin az idegennyelv-tudást is tesztelik. Érdemes elővenni a bizonyítványt és az ellenőrzőt, és átnézni az utóbbi két év eredményeit, az általános iskolai jegyeket ugyanis az összes intézmény figyelembe veszi a felvételi kérelmek elbírálásakor.

Érdemes alaposan átböngészni a szimpatikus középiskolák Facebook-oldalát, honlapját és − ha van − Youtube-csatornáját, ezek ugyanis sok mindent elárulnak az iskola hangulatáról, a közösségi életről.

A legtöbb intézmény tart nyílt napokat, ahol a szülők és a jelentkezők órákat látogathatnak, megnézhetik a tantermeket, a sportlétesítményeket, és tájékoztató előadásokat hallgathatnak meg. Nem szabad kihagyni ezeket a lehetőséget, érdemes minél több pedagógussal és tanulóval beszélgetni. A nyílt napokon lehetőség szerint keressék fel az összes iskolát, amelyek számításba jöhetnek, mert megalapozott döntést csak úgy lehet hozni, ha minél több ismeretünk van az intézményekről.

Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Kapuvár

2017. november 7., kedd, 16.00: az általános iskolák 4. osztályosai számára
2017. november 8., szerda, 16.00: az általános iskolák 8. osztályosai számára

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!