Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Június 23. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Csornai Rendőrkapitányság

Hurrá, itt a vakáció!

Hurrá, itt a vakáció!

Bűn- és balesetmegelőzési tanácsok szülőknek!

Elérkezett a várva várt nyár. A nyári szünet felhőtlen időtöltése alatt sem lehet megfeledkezni arról, hogy ezen időszak többszörösen hordozza magába a veszélyhelyzeteket. A nyári vakáció nem csak az örömöt, gyakorta a túlzott felszabadultságot is jelenti, főleg az arra „fogékony” gyermekeknek. A táboroztatások mellett alakulhat úgy, hogy gyermek felügyeletét nem tudják a biztonságos falak között megoldani, így a szabadban töltött szabadság érzése során figyelmetlenebbé, könnyelműbbé válhatnak a fiatalok. A statisztikák szerint az iskolai szünidőben, s főként nyáron ugrásszerűen megemelkedik a gyermekkori balesetek száma. Minden szülő feladata, hogy gyermekét felkészítse a szünidő során adódó veszélyhelyzetekre, azok elkerülésére. Gondolják végig, hogy hol, milyen veszélyek leselkedhetnek gyermekünkre, s még időben hívják fel ezekre, és következményeikre a figyelmüket. Erősítsék gyermekükben a felelősség tudatot, mely során térjenek ki arra, hogy mindig úgy kell cselekednie, hogy tetteiért vállalni kell a felelősséget!

Pár jó tanács:
- Adódhat úgy, hogy ameddig a szülő dolgozik a gyermek játszótérre, barátokhoz, ismerősökhöz látogat el. Minden esetben beszéljék át közösen gyermekükkel, hogy csak az előzőleg megbeszélt helyre menjen játszani, a hazatérés időpontját határozzák meg.
- Amennyiben gyalogosan, vagy kerékpárral közlekedik gyermekük, ne feledjék vele átismételni a közlekedési szabályokat! Hívják fel a figyelmét arra, hogy ne feledkezzen meg a kerékpározás, rollerezés stb. ideje alatt védőfelszerelést használni.
- Kerékpárral csak a kötelező felszerelésekkel, azok működőképességének ellenőrzése után lehet részt venni a közúti forgalomban.
- Beszéljék meg gyermekükkel, hogy idegenekkel szemben legyen körül tekintő. Tudjon nemet mondani amennyiben idegen ember arra kéri, hogy kísérje el valahova, vagy szálljon be az autóba, mert mutatni, esetleg adni szeretne neki valamit.
- Tudatosítsák, hogy abban az esetben, ha egyedül tartózkodik otthon, ne engedjen be a lakásba senkit, aki nem a családhoz tartozik, egy esetleges telefonhívás alkalmával ne árulja el, hogy egyedül van otthon.
- Otthon is történhet baleset, így ennek elkerülése érdekében beszéljék át gyermekükkel a műszaki berendezések szakszerű használattát, valamint azt is, hogy mihez nyúlhat a gyermek a távollétükben.
- Az értékek megóvása is kiemelt fontosságú, így készpénzt csak annyit tartson a fiatal magánál, amennyi feltétlenül szükséges., értékeivel az utcán ne hivalkodjon, azokat táskája belső zsebeiben hordja.
- Tanítsák meg gyermeküknek, hogy otthonról történő elinduláskor gondosan zárja be a nyílászárókat, a lakáskulcsot ne tegye látható helyre. Figyeljen hátizsákjára, táskájára ne hagyja őrizetlenül, kerékpárját lezáratlanul. Közösen beszéljék meg, ki az a személy a lakókörnyezetben, akihez baj illetve veszély esetén fordulhat.
- Nyáron mindenki igyekszik minél több időt strandolással tölteni. Azonban - akár folyóvíz, akár tó mellett, akár egy fürdő medencéiben strandolunk - a fürdőzés veszélyeket is rejt. A meggondolatlanság, az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása súlyos tragédiához vezethet! A veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket „FÜRÖDNI TILOS” táblával jelzik. Különösen veszélyesek a bányatavak, az állandóan változó vízmélység, és hőmérséklet különbség miatt. A folyóvizekben (folyók, vízfolyások, holtágak) és állóvizekben (mesterséges és természetes tavak) fürödni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve kijelölt fürdőhelyek. Szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés. Ezeket a helyeket szakemberek választják és jelölik ki. Alapvető szabályok a nyári strandolások alkalmával:
S nem utolsó sorában strandoláshoz csak a legszükségesebb értéktárgyakat vigyék magukkal.
- Az internetezés továbbra is sok veszélyt hordoz. Fontos, hogy néhány szabályt fektessenek le az online játékokkal, az ismertlen „barátokkal” kapcsolatban. Az internet személytelen, bárki bármit állíthat magáról. Kezeljék óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel velük a kapcsolatot! Nem tudhatjuk biztosan, ki van valójában a profil mögött, akivel beszélgetni kezdenek.
Ne tegyenek közzé és ne osszanak meg kihívó képet, idegennel pedig semmilyen személyes információt (adatot, képet, stb.)!
- Fogadják el, ha a szülők biztonsági szűrőt állítanak be a gépen, ezzel felügyelve, korlátozva a nethasználatot. Ez a gyerekek érdekeit szolgálja, használatukkal nagyobb biztonságban lesznek az online világban.

A gyermekek biztonsága, közös felelősség!

Jó pihenést, kellemes nyaralást kívánunk!

Csornai Rendőrkapitányság munkatársai

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás