Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Július 12. 07:00, vasárnap | Belföld
Forrás: Starovic Tibor az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - a befogadását sürgetőket nem az emberbaráti szeretet vezeti

Illegális bevándorlás - a befogadását sürgetőket nem az emberbaráti szeretet vezeti

Németh Szilárd szerint a bevándorlók befogadását sürgetőket nem az emberbaráti szeretet vezeti..

Azokat, akik a jelen helyzetben a Magyarországra érkező illegális bevándorlók befogadását és megsegítését sürgetik, nem az emberbaráti szeretet, hanem a politikai hatalom megszerzésének kényszere vezeti - jelentette ki Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke pénteken a harmadik Martosi Szabadegyetem egyik fórumán.
A felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvényének keretében, a Háború árnyékában címmel megtartott fórumnak - amelyen Németh Szilárd mellett Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő vett részt - az illegális bevándorlás, valamint az ukrajnai válságnak a kárpátaljai magyarságra gyakorolt hatása voltak a fő témái.

A két résztvevő az Európai Unióba irányuló migrációs hullám kiváltó okait, az okozott problémákat, s a lehetséges válaszokat elemezve megállapította: a jelenség Európában Magyarországot veszélyezteti a legnagyobb mértékben, s ha a migránsok beáramlásának üteme változatlan marad, számuk az országban az év végéig meghaladhatja a 150 ezret.

"A helyzetre Brüsszel nem talált megoldást, ezért kellett magyar megoldást találni" - szögezte le Németh Szilárd, utalva a déli határra tervezett műszaki határzárra. A bizottsági alelnök rámutatott: a déli irányból érkező migránsoknak a balkáni tranzit országokban senki nem állja útját, ezért ezt a határon kell megtenni. Leszögezte: nem fedik a valóságot azok a sajtóban gyakran megjelenő állítások, hogy az összes nyugat-európai ország tiltakozik a magyar kerítés miatt. "Úgy dörzsölik a tenyerüket, hogy azt el sem hiszik, mert ez a kerítés állítja majd meg a Nyugat-Európába bevándorolni szándékozókat is" - jelentette ki.

Nógrádi György a fokozódó migráció fő okai közt jelölte meg az észak-afrikai térség országainak destabilizálódását. "Az Európa-barát diktátorokat eltávolították, és most olyan demokráciák kerültek a helyükre, amelyek utálnak bennünket" - jegyezte meg. Közölte: jelenleg világszerte negyedmilliárd migráns van, és számuk húsz éven belül meg fog duplázódni, mivel az embercsempészet a térségben hatalmas bevételeket hoz a szervezett bűnözésnek.

Az ukrajnai válságról úgy vélekedett: abban nem Ukrajna, hanem az Egyesült Államok és Oroszország, illetve a két nagyhatalom geopolitikai és gazdasági érdekeinek szembenállása játssza a főszerepet. Úgy vélte, Európa sokat vesztett az amerikai érdekek átültetéseként Oroszországgal szemben elfogadott gazdasági szankciók miatt, holott ennek a fajta nyomásgyakorlásnak a súlya elenyésző. Megjegyezte: a feszült helyzet dacára - a térségben tapasztalható orosz katonai fölény miatt - kevés az esélye annak, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus szélesebb méretű konfliktusba menjen át.

Németh Szilárd az ukrajnai helyzet kapcsán annak a kárpátaljai magyarságra gyakorolt negatív hatásairól beszélt. Elmondta: a válság kezdete óta az ukrán fizetőeszköz értéke harmadával csökkent, jelentősen emelkedett az energiahordozók ára, ami tömegek hétköznapi életét lehetetleníti el, s a katonai szolgálatra behívásokkal együtt hosszú távon is romboló hatást gyakorol a helyi magyar közösségre. Kifejtette: olyan esetről is tudnak, amikor egy alig néhányszáz fős kárpátaljai magyar településről több mint száz felnőtt férfi menekült el a behívók elől, s az ilyen esetek megpecsételik az ilyen települések magyar közösségének jövőjét.

A Via Nova Ifjúsági Csoport, a Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata és több partnerszervezetük által szervezett Martosi Szabadegyetem vasárnapig tart, a rendezvény több mint száz különböző előadást, kerekasztal-beszélgetést, vitafórumot, koncertet, kiállítást és más programot kínál, közel tucatnyi belső helyszínen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során