Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Szeptember 26. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Több mint 1700 programmal várja a látogatókat a Múzeumok Őszi Fesztiválja szeptember 29. és november 9. között. A rendezvényhez az ország 94 településén 168 muzeális intézmény csatlakozott - olvasható a Szabadtéri Néprajzi Múzeum közleményében.

Káldy Mária, a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ igazgatója elmondta, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központja 2014-ben – a kilencedik Múzeumok Őszi Fesztiválja megszervezésével – folytatja a 2006-ban hagyományteremtő céllal elindított, és mára a múzeumok egyik legjelentősebb országos eseményévé vált rendezvénysorozatot. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának jelmondata 2014-ben: „Töltődj fel múzeummal!”. A tartalmas feltöltődéshez idén először a Magyar Turizmus Zrt. akciója is hozzájárul: a Múzeumok Őszi Fesztiváljának hat hete alatt kedvezményes szállásajánlatok várják mindazokat, akik útra kelnek, hogy számukra eddig ismeretlen múzeumokat fedezhessenek fel.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat közönségprogramjai nyolc központi témakörhöz kapcsolódnak. Az idei év újdonsága az Utazó múzeum témakör, melynek keretében a múzeumok kilépnek az épület falai közül, és kiviszik a kiállítást, a múzeumpedagógiai programot, a múzeumi foglalkozást, a látogató helyébe – utcára, óvodákba, iskolákba, művelődési központokba, bárhova, ahol felkeltheti az érdeklődést a múzeum iránt.

A nemzetközi Nagy Rajzolás kampányhoz immáron ötödik alkalommal csatlakoznak a múzeumok; ennek központi témája idén a 'Draw the World' azaz 'Rajzold meg a Világot”.

A Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel! – Kulturális tereink másként tematika keretében olyan gyalogos, vagy kerékpáros városnéző túrát szerveznek a múzeumok, amelyen a múzeumi szakemberek felhívják a résztvevők figyelmét a település, városrész kulturális, épített és természeti értékeire - mindezt rendhagyó elemekkel fűszerezve.

A Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig program 2014-ben sem maradhat ki a kínálatból, hiszen ez vonzza évről évre a legtöbb látogatót. A múzeumok azon épületrészeiket, termeiket, szobáikat is megnyitják a közönség előtt, amelyek az év többi napján nem látogathatók.

A középiskolás korosztályt célzó 16+ múzeumi találkozások - Diákok buli előtt programmal a múzeumok kiállításaikat rendhagyó bemutatókkal, sporttal, zenével, interaktív programokkal teszik vonzóvá a fiatalok számára.

Nemcsak a restaurálás kulisszatitkaiba enged bepillantást a Tárgydoktor rendel!, de sok múzeumban a szakemberek hasznos restaurálási tanácsokkal is ellátják a látogatókat.

A korábban már sikert aratott, most újjáélesztett Múzeumi őszbúcsúztató valódi őszi színes program-kavalkád! Itt minden olyan esemény helyet kapott, amely nem illeszthető egyetlen más tematikába sem: zenés - táncos múzeumi délutántól a szórakoztató kulturális előadásokon és gasztronómiai programokon át az ünnepélyes kiállítás megnyitóig mindent megtalálnak a látogatók.

2014. október 10-én, pénteken este 79 múzeum tárja ki kapuit a pedagógusok előtt, és várja őket a Tanárok Éjszakáján. A rendezvény célja, hogy könnyed, szórakoztató formában felhívja a pedagógusok figyelmét a múzeumok oktatást segítő és kiegészítő programjaira, hogy minél többen használják a múzeumokat, mint az iskolán kívüli oktatás helyszíneit.

Szakmai programok

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat nemcsak a nagyközönségnek, de pedagógusoknak, múzeumi és kulturális szakembereknek is kínál szakmai programokat. Ezek közül a legjelentősebb a rendezvénysorozat nyitó eseménye, a 12. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, amely szeptember 29-én a Ludwig Múzeumban kerül megrendezésre Kísérletező, merész, update - A művészeti nevelés korszerű formái címmel.

Hagyományosan itt adják át a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat, valamint idén először, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Kiváló Múzeumpedagógus díjat.

Ugyancsak a fesztivál szakmai kínálatát gazdagítja a november 5-6-án az egri Eszterházy Károly Főiskolán megrendezésre kerülő Szerethető Múzeum 6. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia, amely többek között arra keresi a választ, hogy miként járulhat hozzá a múzeum az életminőség javításához, a lelki jólléthez, lehet-e gyógyító egy múzeum, és mit tehet az egyenlő esélyek és a társadalmi befogadás érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során