Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 06. 11:22, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Jövőre már az egész amerikai filmakadémia szavazhat a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáról

Jövőre már az egész amerikai filmakadémia szavazhat a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáról

Jövőre az amerikai filmakadémia egész tagsága számára lehetővé teszik, hogy szavazhassanak az Oscarra jelölt rövid dokumentumfilmek és a legjobb idegen nyelvű filmek Oscar-díjáról is.

A filmakadémia erről a hétvégén döntött Beverly Hillsben, New Yorkban és Emeryville-ben szimultán megtartott első idei közgyűlésén, amelyen a közel hatezres létszámú testületből mintegy ezer fő vett részt.
"A változtatással folytatjuk azokat az erőfeszítéseinket, amelyekkel igyekszünk minél jobban bevonni tagjainkat a filmakadémia tevékenységeibe, köztük az Oscar-díjakról való szavazásba" - idézte Howard Kochnak, az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) elnökének indoklását a BBC online beszámolója.
Korábban csak azok a tagok szavazhattak az Oscar-jelölt rövid dokumentumfilmekre és az idegen nyelvű filmekre, akik azokat a voksolás előtt egy filmszínházban tekintették meg. 2014-ben azonban a filmakadémia a végső szavazás előtt a teljes tagsághoz eljuttatja öt kategória - az idegen nyelvű filmek, a rövid dokumentumfilmek, a dokumentumfilmek, az animációs rövidfilmek és az animációs kisjátékfilmek - Oscarra jelölt alkotásait DVD-n, és a lejátszót is biztosítja számukra. Így a tagok először szavazhatnak mind a 24 Oscar-kategóriában minden díjról.
"A lehető legtöbb lehetőséget kívánjuk megteremteni tagjainknak, hogy megnézhessék ezeket a kitűnő alkotásokat, és jövőre ezekben a kategóriákban is leadhassák voksaikat" - mondta Koch.
A közgyűlésen bejelentették, hogy az idén bevezetett online szavazást alkalmazzák majd a jövő évi Oscaroknál is, és azt is leszögezték, hogy egyelőre nem akarnak változtatni a legjobb film kategóriával kapcsolatban korábban felállított szabályokon, amelyek alapján 5-10 alkotás kerülhet a jelöltek mezőnyébe.

Címkék: Kultúra-film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során