Hírek
2024. Október 26. 19:00, szombat |
Életmód
Forrás: Gierlinger
Kávés baconlekvár, karamellizált bacon és a többiek
Három különleges baconrecept.
A bacon egyik legjobb tulajdonsága, hogy a legegyszerűbb ételeket is egészen más dimenzióba helyezi. Gondoljunk csak a túrós csúszára, aminek a pörc adja meg a sós, húsos ízvilágát, vagy a krémlevesekre, amelyeket elképesztően gazdaggá tesz, ha levesbetétként pirított baconnal szórjuk meg. Most azonban három olyan különlegességet ajánlunk, amelyekben a bacon a főszereplő, de a szerepkör nagyon más, mint amit eddig megszoktunk ettől az illatos, ropogós finomságtól.
A bacon vonzerejéhez az illata legalább olyan mértékben hozzájárul, mint az íze és az állaga. Ennek az az oka, hogy sütés közben a benne lévő zsírok, cukrok és aminosavak olvadni kezdenek, majd egy kémiai reakció indul el, amitől a szalonna megpirul. A karamellizálástól és a tartósítást adó füstöléstől és sós páctól lesz annyira intenzív az íze, ami egyszerre megy jól az édes és a sós ízvilághoz. Ezt a sokoldalúságot hozza abban a három ételkülönlegességben is, amelyek viszonylag egyszerűen elkészíthetők, ezért mindenképp érdemes őket kipróbálni – ajánlja Kovács Péter, a Gierlinger bacon szakértője.
A karamelizált bacon
Feltétként vagy nassolni valóként is elképesztő ízbombát kapunk, ha úgy sütjük meg a baconszeleteket, hogy előzőleg barnacukorral és piros paprikával némileg megszórjuk, majd így tesszük be a szeleteket a 180 fokra előmelegített sütőbe. Az élvezeteket tovább fokozhatjuk, ha 10 perc után átforgatjuk őket, és a tetejüket durvára vágott dióval szórjuk meg, és még 10 percig sütjük. A végeredmény a füstös, édes, sós ízek leírhatatlan kavalkádja mellett egy elképesztően ropogós finomság lesz, aminek már a mélybarna színe láttán is összefut a nyál az ember szájában.
Baconnaise, a bacon és a majonéz nagy találkozása
Az újdonság mindössze annyi a hagyományos házi majonézhez képest, hogy nem olajat, hanem a bacon kisült zsírját csorgatjuk lassan és folyamatosan keverve a tojássárgákhoz, amelyekhez előzőleg némi mustárt, mézet és citromlevet adtunk. Ha nem lenne elég a kisült baconzsír, kipótolhatjuk olajjal a kívánt sűrűség eléréséig. Aztán ha gondoljuk, mehet bele fokhagymapor vagy cayanne bors, de a lényeg most jön: a kisült bacondarabokat mindenképpen keverjük bele az elkészült sűrű majonézbe. Nem nagyon tudunk elképzelni olyan snacket, burgert vagy chipset, amit nem mártanánk szívesen baconnaise-be!
Kávés bacondzsem
A bacon és a lekvár látszólag nagyon távol áll egymástól, de csak látszólag! A kávés ízvilág pedig már csak ráadás!
Miután aranybarnára pirítottuk a felkockázott bacont, kiszedjük egy szűrőkanál segítségével és félre tesszük. A kisült zsírjából pedig egy-két evőkanálnyin karamellizálunk egy kisebb édes/fehér hagymát (jöhet alá egy kis fekete kávé is), mehet utána 3 gerezd összezúzott fokhagyma, 1/3 bögrealma- vagy balzsamecet és barnacukor, fél bögre erős fekete kávé és 3 ek juharszirup. Ha forr a cukros, kávés massza, jöhet vissza bele a megpirított bacon is, amit most már alacsony lángon kell körülbelül egy-másfél óráig főzni, amíg lekvársűrűségű nem lesz. Az utolsó öt percben egy kis rózsaborssal is meg lehet szórni. Aki nagyon sima lekvárt szeretne, a dzsemet egy botmixerrel vagy konyhai robotgéppel pürésítheti. A végeredmény egy csodás, kávés, füstös, édes-sós, karamellízű lekvár lesz, ami csatos üvegben egy hétig eláll a hűtőben, ami gasztroajándéknak sem utolsó. A bacondzsem készítőjének pedig az az ellenállhatatlan illat a plusz ajándék, ami főzés közben körbe lengi.
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 17. 07:51, szerda | Életmód
Nyolc év után ismét Magyarországon ad koncertet a The Prodigy
Nyolc év után ismét Magyarországon ad koncertet a The Prodigy. Az elektronikus zene történetének egyik legnagyobb hatású formációja július 4-én a SopronFest színpadán tér vissza a magyar közönség elé
2025. December 16. 19:40, kedd | Életmód
A Mozdulj! Közhasznú Egyesület „Afrika Budapesten” címmel tartott divatbemutatót
„Afrika Budapesten” címmel integrált divatbemutatót tartottak advent harmadik vasárnapján Budapesten, a Mozdulj!
2025. December 16. 07:04, kedd | Életmód
Kapu Tibor kutatóűrhajós címzetes egyetemi docensi címet kapott a Debreceni Egyetemen
Címzetes egyetemi docensi címet adományozott Kapu Tibor kutatóűrhajósnak a Debreceni Egyetem (DE) mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási kara
2025. December 15. 07:43, hétfő | Életmód
Folytatódik a borult, párás időjárás a jövő héten is
Folytatódik az átlagosnál enyhébb, de jellemzően borult, párás, ködös időjárás a héten is, de elsősorban a hét elején kisebb körzetekben felszakadozhat a felhőzet.
