Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Március 07. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Kilencre emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma Franciaországban

Kilencre emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma Franciaországban

Franciaországban két újabb áldozattal pénteken kilencre emelkedett az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak, és közel hatszázra a regisztrált fertőzöttek száma.

Edouard Philippe miniszterelnök tárcaközi megbeszélést hívott össze estére az egészségügyi minisztériumba, ahol elképzelhető, hogy kihirdetik a betegség harmadik, járvány-fázisát.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint az előző naphoz képest pénteken eddig 154 új esetet találtak Franciaországban, ahol a járvány januári kezdete óta 577 megbetegedés történt. A héten napról napra egyre több új megbetegedést regisztrálnak.

Emmanuel Macron államfő pénteken egy idősotthonban tett látogatást, ahol megerősítette, hogy a járvány elérte Franciaországot, s valamennyi régióban vannak már fertőzöttek. A köztársasági elnök az új típusú koronavírusnak leginkább kitett idős emberekre való tekintettel azt kérte, hogy a családok próbálják meg nem látogatni az idősebb hozzátartozóikat.

"Maximálisan el kell kerülni, hogy a legkisebbek jelen legyenek a látogatásokon, mert ma már látjuk, hogy ők nagyon terjesztik a vírust" - hívta fel a figyelmet az elnök.

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint mintegy 150 iskolát zártak be a járvány terjedése miatt, ami 45 ezer diákot, és valamivel több mint 3 ezer tanárt és oktatási intézményi dolgozót érint.

A betegség a parlamentet sem kíméli: elsőként csütörtök este egy képviselőről derült ki, hogy az új koronavírus tesztje pozitívnak bizonyult, és intenzív osztályon kezelik. A nemzetgyűlés elnöke pénteken közölte, hogy azóta az intézmény éttermének egyik dolgozójánál is kimutatták a korokozót, és további négy gyanús esetet vizsgálnak. A francia parlament jelenleg szünetelteti a plenáris üléseket, miután jövő hétvégén önkormányzati választásokat tartanak az országban.

Jóllehet a hatóságok lemondtak minden olyan, zárt térben tartandó rendezvényt - vásárokat, koncerteket, sportrendezvényeket, szakmai kiállításokat - amelyeken várhatóan 5 ezer embernél több venne részt, a március 15-én és 22-én tartandó kétfordulós önkormányzati választások elhalasztását egyelőre nem tervezik.

A legtöbb új franciaországi fertőzött egy evangéliumi keresztény rendezvényen vett részt február 17. és 24. között a kelet-franciaországi Mulhouse-ban. A több ezer embert vonzó vallási találkozóról vihették el a résztvevők a korokozót az ország minden tájára, beleértve a tengerentúli Guyanát is, és így alakulhattak ki országszerte a fertőzési láncolatok.

A megbetegedések számának növekedése a múlt héten gyorsult fel Franciaországban, amely Olaszország és Németország mellett a Covid-19 fertőzés egyik fő gócpontja lett Európában. Szakértők szerint a hatóságok már készítik elő a harmadik, a járvány-fázis bevezetését, amely azon intézkedésekhez hasonlítható, amelyeket a gócpontoknál már bevezettek, azaz iskolabezárásokra, a tömegközlekedés korlátozására, rendezvények lemondására lehet számítani, de ezek életbe léptetése fokozatos lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez