Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Május 05. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Bágyogszovát Önkormányzat

Környezetvédelmi programsorozat Bágyogszováton az Európai Unió támogatásával

Környezetvédelmi programsorozat Bágyogszováton az Európai Unió támogatásával

A projekt célja a lakosság a klímatudatos életmódjának kialakítása volt.

Bágyogszovát Község Önkormányzata a nyertes KEHOP-1.2.1-18-2018-00101 azonosító számú pályázata kapcsán több elemében is nagy hangsúlyt fektetett a szemléletformáló programokra és tájékoztatásra. A pályázat részeként elkészített városi klímastratégia és a helyi önkormányzati dolgozók szemléletformáló előadása mellett számos, a klímatudatos szemlélet fontosságát népszerűsítő program is megrendezésre került a helyi diákok, illetve a lakosság bevonásával.

A pályázat keretein belül 2020. július 25-én a Családi Hétvége rendezvényen felállításra kerülő, „KlíMAváltozás most és a jövőben – Te is TEHETSZ ELLENE!” elnevezésű KlíMAsátorban az érdeklődők megismerkedhettek a kérdéskört érintő problémákkal és az azokra nyújtott megoldási javaslatokkal, informálódhattak a klímaváltozás helyi hatásairól. A KLÍMATOTÓt kitöltők között facsemeték, esővízgyűjtő tartályok/komposztálók, illetve a gyermekek körében fűfej, csíráztató játékok kerültek kisorsolásra. A sátor egyik legnépszerűbb eleme a Szerencsekerék volt, amit a Szerencsekerék kvízt helyesen kitöltők forgathattak meg a garantált ökonyereményekért.

A gyerekeket a témához kapcsolódó színezők, interaktív ökológiai játékok várták, valamint kipróbálhatták az ÖKO-labirintust is. A játékos útvesztőben elhelyezett - menetlevéllel teljesíthető - klímatudatossággal kapcsolatos játékok, interaktív feladatok kalandos családi programot kínáltak.

A projekt biztosította, hogy 3 iskolai programelem is megvalósulhatott a diákok aktív részvételével.

A József Attila Általános Iskola alsó és felső tagozatos diákjai rendhagyó környezetórán vehettek részt az iskolában 2021 októberében megrendezésre került Föld 21, Bolygóbarát Életmód Oktatási program keretein belül. A tanulók interaktív előadások és játékos foglalkozások keretében bővíthették tudásukat a tudatos- és környezetbarát életmód lehetőségeiről. A szerepjátékok lehetőséget adtak számukra, hogy felfedezzék mekkora felelősséggel tartoznak ők maguk is a jövőjükért! Az előadások és foglalkozások után a résztvevők osztály- és egyéni ajándékkal lettek gazdagabbak.

A bágyogszováti diákok őszi tanulmányi kirándulás keretein belül eljuthattak a Salföldi Majorba, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el, jelentős geológiai, botanikai értékekkel. A major egy működő gazdaság életét ésőshonos magyar háziállatfajtákat: rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfit, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat valamint lovakat, köztük a nemzeti kincsként számon tartott, kalandos történetű gidrán fajtát mutatja be Az évtizedes múltra visszatekintően tenyésztett védettőshonosállatfajtáinka biológiai sokféleség és a nemzeti örökségünk megőrzői. A kirándulás végén a gyermekek az ott tanultakkal, látottakkal kapcsolatban kérdőívet töltöttek ki.

A tanulmányi verseny célja az volt, hogy előmozdítsa a fiatal generáció környezet és klímatudatosságát, valamint gyakorlatorinentált ismereteket, mindennapos tevékenységbe beilleszthető jó példákat közvetítsen. Az 5. és 6. osztályos tanulók a klímavédelemhez, természet-, és környezetvédelemhez kapcsolódó főképp tesztjellegű KlíMAHŐS kvízt töltöttek ki.

A legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó diákok értékes nyereményeket (környezetvédelmi témakörű társasjátékok, könyvek) vehetnek át, illetve minden résztvevő osztály egy éves National Geographic előfizetést, a versenyben szereplő diákok öko alapanyagú írószer szettet kapnak a részvételért.

Az ismeretterjesztést célzó kiadvány programelem keretében a lakosság részére 2021-re és 2022-re vonatkozóan „HULLADÉKGYŰJTÉSI NAPTÁR ÉS KLÍMAVÁLTOZÁSI KISOKOS” megnevezésű asztali és fali naptár készült, mely tartalmaz egy rövid összefoglalást a klímavédelemről (mi a klímaváltozás, mik az okai, mit tehetünk személy szerint ellene, illetve azért, hogy lassítsuk, mik az alkalmazkodási lehetőségeink), valamint havonta az adott hónap környezetvédelmi jeles napjához kötötten bemutatásra kerül egy kiemelt téma, mely gyakorlatorientált ismereteket is közvetít. A havi naptár tartalmazza az adott hónapra vonatkozó szelektív hulladékszállítási rendet is. A kiadvány végén hasznos információk szerepelnek a szelektív hulladékgyűjtésről, illetve a település hulladékszállítással kapcsolatos helyi specifikumairól, hasznos elérhetőségeiről. 2022-ben elkészült és kiosztásra kerül a Klímaváltozási kisokos is, melyben Bágyogszovát helyi sajátosságai kerültek fókuszba a klímaváltozás kapcsán.

A rendezvényekhez, iskolai programok megvalósításához kapcsolódóan folyamatos média megjelenés a helyi Szuperinfóban és a RábaközPress újságban cikk, hirdetés formájában valósult meg.

A fent bemutatott klímavédelmi programok számos korcsoportnak színes élményeket, lehetőséget kínáltak arra, hogy megismerhessék a legégetőbb környezeti problémákat, valamint az arra adható válaszokat, az egyéni szinten felmerülő lehetőségeket a cselekvésre, ösztönözve a lakosságot a klímatudatos életmód kialakítására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.